Képmutatók cselszövése

Online esemény Ismeretterjesztő

Az előadás a színház facebookcsatornáján lesz elérhető. | Spectacolul va fi disponibil pe pagina Facebook a Teatrului.

HU (RO↓)
Magyar nyelvre fordította: Karig Sára, Elbert János

Az író és színész Molière, karrierje csúcsán nagy sikernek örvend a Palais Royal színházában, valamint a Napkirály, XIV. Lajos király rokonszenvét és barátságát is elnyeri. A társulat boldog pillanatait beárnyékolja a színész, La Grange által feljegyzett esemény, melyet egy fekete kereszttel jelöl naplójában: Molière feleségül szándékszik venni a fiatal Bèjart Armande színésznőt, akiről nem tudja, hogy nem a húga, hanem a lánya Madelaine Bèjartnak, aki egy egész életen át tartó barátja Molièrenek, és következésképpen a lány a saját gyermeke.
A királyi papság udvarán, Charron érsek vezetésével, aljas terveket szőnek Molière ellen, a Tartuffe színműve miatt Antikrisztusnak nevezik. A királyi zsenit még inkább befolyásolja az, hogy miközben hízelgők és képmutató udvarlók veszik körül, illetve a titokzatos, Igazságos Varga, rájön, hogy teljhatalma nem lehetséges az egyház és a nemesség támogatása nélkül. De előbb, hogy megmutassa hatalmát, a király engedélyezi a Tartuffe bemutatását a Palais Royalban.
(…)
Vérfertőzés vádja miatt Molière végleg elveszíti a király kegyeit. Armande elhagyja, a színházban muskétások fenyegetik, de Molière mégis maga választja meg végzetét, és a színpadon hal meg, a legutolsó előadásán.

A bemutató dátuma: 1995. február 03.

Vendégszereplések és díjak:
1996 – „I. L. Caragiale” Nemzeti Színházi Fesztivál, Iași, Románia
Tompa Gábor • A legjobb rendezésért járó díj
Dobre-Kóthay Judit • A legjobb díszletért járó díj
1996 – Országos Színházi Találkozó, Debrecen, Magyarország
Tompa Gábor • A legjobb rendezőnek járó díj
Bíró József • A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj
1996 – Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyszeben