Karácsony jegyében

Kishegyes Kultúra, kommunikáció

Több mint 20 éve szervez karácsonyi műsort a kishegyesi művelődési egyesület – Megduplázott szakcsoportszámmal tart évzáró műsort a bácsfeketehegyi művelődési egyesület

Az idén közös plakáton hirdeti karácsonyi műsorait a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a bácsfeketehegyi Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület. A kishegyesi karácsonyi műsorra december 15-én 18 órakor  kerül sor a színházteremben, a bácsfeketehegyire pedig december 28-án 18 órakor, a bácsfeketehegyi színházteremben.

Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor M. E. elnöke arról számolt be lapunknak, hogy egyesületük már több mint 20 éve ünnepi műsorral készül a karácsonyra.

Az első műsorokat még nem a színházteremben, hanem az iskola ebédlőjében tartották. Később már az egyesület szakcsoportjai mutatkoztak be a színpadon, és azóta minden évben minden szakcsoport fellép. A Dália kézimunkacsoport az idén is részt vett a falu karácsonyfájának feldíszítésében, valamint acsoport díszíti majd fel az színpadot az ünnepi műsorra és a tagjai sütik a mézeskalácsot is – emelte ki az elnök, majd azzal folytatta, hogy a kishegyesi helyi közösséggel közösen karácsonyi vásárt szerveznek, amely az ünnepi műsor előtt, 15 órakor nyílik meg, 17 órakor pedig meggyújtják a falu adventi koszorújának harmadik gyertyáját. Linka végezetül azt is elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség községi női fóruma és a Vöröskereszt községi szervezete jótékonysági gyűjtést szervez. Használt téli ruhát és játékszert, valamint édességet gyűjtenek a rászoruló gyerekek számára. Minden felajánlást szívesen fogadnak.

Új esztendő, vígságszerző a címe a kishegyesi művelődési egyesület karácsonyi műsorának – mondta el lapunknak Patyerek Csaba, a program szervezője. Az egyesület szakcsoportjai közösen vesznek részt a műsorban, amelyben a Fokos zenekar is közreműködik. Az idén öt korosztály fog szerepelni, és a fellépők száma meghaladja a százat – számolt be a szervező. A program keretében a karácsonyi ünnepkörhöz köthető magyar szokásokat, hagyományokat mutatják be, mint pl. a Luca-napot, a bölcsőcskét, a csillagjárást, a betlehemezést, a regölést stb. A műsort vetítéssel és narrációval teszik érthetőbbé és követhetőbbé – emelte ki Patyerek.

A bácsfeketehegyi művelődési egyesület évzáró műsora az idén abban lesz más, hogy több mint dupla annyi szakcsoport mutatkozik be, mint a korábbi években – mondta el Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke. Az egyesület az idén részt vett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve pályázatán, és szakcsoport bővítésre kértek pénzt. Ennek köszönhetően a korábbi 5 szakcsoport helyett 12 szakcsoportjuk van – fogalmazott az elnök. Az évzáró műsornak bemutató jellege lesz, a közönség a szakcsoportok eddigi munkáját láthatja, amit az tesz különlegesség, hogy az idén 150 éves a művelődési élet a településen – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy az idén is tartanak karácsonyi vásárt december 21-én a Kultúrotthonban, ahová várják a helybeli kézműveseket és termelőket a portékáikkal.

Forrás: Magyar Szó