Járjunk együtt! – tematikus zarándoknap

Csíksomlyó - kegyhely Ismeretterjesztő

Járjunk együtt! – tematikus zarándoknap Csíksomlyón

Járjunk együtt a kiengesztelődés útján a csíksomlyói ferences meditációs út Kájoni János szakaszán.

A zarándoklat évszázadok óta a megtisztulás, az önismeret útja. A Csíksomlyót átszövő ferences meditációs utak a Erdélyi Mária Út rövid szakaszai, amelyek során a zarándok fél nap vagy egy egész nap erejéig a természetben sétálva, átélheti a kontemplatív találkozást a természetben levő növény- és állatvilággal, annak vizuális és akusztikus tartalmával. Így megízlelhet egy más látásmódot, és „más szemüvegen keresztül” közelít a természet, önmaguk és embertársaik világához.
A kiengesztelődés, a megbocsájtás folyamatát segíti a csend, a gyaloglás, a reflexió. Tarts velünk!

Az útvonalról:
Kájoni János meditációs út (jele: fekete K): 6 km, 3 óra
Nevét a nagy ferences szerzetes orgonista, orgonaépítő, énekszerző, fordító, botanikus nyomdász, könyvkiadó és a Kájoni Kódex alkotójáról kapta. Egy megközelítőleg félnapos útszakasz, mely a kegytemplomtól indul és a somlyói borvízforrást érintve, az autóúton közelíti meg a két Somlyó nyergét, ahol a Hármashalom oltár is található. Innen az úton továbbhaladva a Nagy-Somlyót megkerüljük nyugat felől és lassan emelkedve felérünk a második nyeregbe, ahol a Xantus K. és az Écsey J. zarándokút jelzéseit magunk mögött hagyva az erdő között egy kisebb ösvényen csak a K jelzéseket követve feljutunk a Nagy-Somlyó csúcs előtt lévő kisebb nyeregbe. Ha itt egy 100 méteres kitérőt teszünk balra (DNy) a hegy kisebb csúcsán fellelhetőek a valamikori Sz. Lukács kápolna és kolostor romjai.
Innen visszafordulva kikapaszkodunk a 300 méterre lévő Nagy –Somlyó csúcsára (1033 m.), ahol egykor a Nagysomlyó vára emelkedett, amelyet Sóvárnak is neveztek. Ma egy kilátótorony található a magaslaton, ahonnan a bükkös erdődben egy meredek oldalon beereszkedünk a Kis-Somlyó nyergébe, ahol az oltár és a kápolnák (Szenvedő Jézus, Salvator, Sz. Antal) érintésével visszaérünk a borvízforrásokhoz.
Ez egy közepes nehézségű út.
Hozni kell: Hátizsák, elemózsia, 1 liter víz, esőkabát, időjárásnak megfelelő öltözet.

Időpont: 2019. szept. 22., 9.00
Találkozóhely: Kegytemplom előtti tér
Zarándokvezető: Molnár Sándor a Erdélyi Mária Út koordinátora
Jelentkezés: 0730 711 745

A zarándoknap a IV. Szakrális Művészetek Hete – Ars Sacra – Erdély rendezvénysorozat része.