Itt és most – Kortárs webinárium sorozat

Online Kultúra, kommunikáció
Időpont: 2022. NOVEMBER 7., HÉTFŐ, 19:00–20:30 UTC+02
„Minden, amit tudni szerettél volna a kortárs művészetről, de sohasem merted megkérdezni.”
Az ingyenes webinárium célja, hogy alapkérdéseket tisztázzon a szélesebb közönség számára napjaink művészetével kapcsolatban.
◆ A témánk ezúttal a műgyűjtés lesz.
◆ ELŐADÓ
Spengler Katalin műgyűjtő, művészeti tanácsadó
◆ BŐVEBBEN A TÉMÁRÓL
Amikor a műgyűjtés útjára léptünk a kilencvenes évek elején férjemmel, Somlói Zsolttal, a politikai változások eufóriájában éltünk. Mindent meg akartunk változtatni, a műgyűjtést is. A korszakra érzékenyen reagáló fiatal művészek munkáit vásároltuk, és meg akartuk ismerni a nemzetközi művészeti színteret, brit, német, francia, osztrák és egyesült államokbeli galériákból vásároltunk, de a kelet-európai régió legfontosabb galériáival is igyekeztünk kapcsolatot építeni. Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy gyűjteményünkön keresztül a kortárs magyar képzőművészetet nemzetközi kontextusba helyezzük. A 2010-es években a Tate Modern, majd a Centre Pompidou kelet-európai akvizíciós bizottságainak támogatói lettünk. Nemzetközi tapasztalatainkat hasznosítva műgyűjtő barátainkkal tavaly egy hasonló támogatói együttműködést hoztunk létre a Magyar Nemzeti Galériával. A műgyűjtés számunkra harminc év múltával is élvezet, tanulás, intellektuális kihívás és szellemi kaland.
◆ BŐVEBBEN AZ ELŐADÓRÓL
A párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne közép-európai Akvizíciós Bizottságának (IC Central Europe) egyik alapító tagja. 2013-tól 2021-ig a londoni Tate Modern Orosz és kelet-európai akvizíciós bizottságának munkájában is közreműködött. Azon dolgozik, hogy a magyar kortárs művészet nemzetközi kontextusban nagyobb teret és ismertséget kapjon, hazai művészek munkái neves intézményi gyűjteményekbe kerüljenek. 2020-21-ben tanácsadóként egy három fős szakmai kuratórium tagjaként részt vett a Magyar Nemzeti Bank kortárs gyűjteményének létrehozásában. 2021-ben öt műgyűjtő társával közösen megalapították A Kortárs Művészet Barátai nonprofit Kft.-t a Magyar Nemzeti Galéria kortárs műtárgyvásárlásainak támogatására. 2022-ben férjével, Somlói Zsolttal a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Keresztes Zsófia kiállításának legjelentősebb magántámogatója. A Forbes női listáján 2022-ben a kultúra területén a legbefolyásosabb női szereplő a hazai színtéren. A Műértő Power 50 szakmai szavazásán évek óta a legbefolyásosabb műgyűjtőként tartják számon, 2022-ben a lista második helyére került férjével, Somlói Zsolttal.
◆ Az eseményt az online térben, Zoom csatornánkon rendezzük meg, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
◆ Regisztrálni az alábbi linken lehet:
https://us02web.zoom.us/…/reg…/WN_VY6fcudHSZevTiD10bh2yA