Inversedance – Ajtók kilincs nélkül

online esemény Ismeretterjesztő

Táncszínház ON – Inversedance – Fodor Zoltán Társulat: Ajtók kilincs nélkül

Kortárs magyar szerzőnőnk írja ’van egy ország’ című versében: (…) rajtam is múlt, rajtam múlt, tegnap kezdődött a múlt, elkezdődött – vége van, borzalom és béke van.
A darab a megtorlás könyörtelen éveiben a rendszer feltáratlan ’fehér foltját’ követi. A forradalom lányát futószalagon dobálja a puha diktatúra. A harckocsik zaja elnyomja az indulók üvöltését. Akasztófák árnyéka borul Szabadságra, Harcra.
A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek.
A rejtett szimbólumok egy része – mint a kötél – első pillantásra is értelmezhető. Egyrészt a halál jelképe, mint az akasztási szokások eszköze; másrészt a mitológia világából gyökereztethető szeretet köteléke, a keletkezés és elmúlás kifejeződése.
A szereplők egypercnyi béke visszfényében válnak győzőkké és legyőzöttekké, ott ahol a múlt utoléri a jelent. Kitörés alulnézetből…
Az egyfelvonásos, 50 perces egész estés produkció méltó emléket állít az ’56-os események résztvevőinek.
Előadók:
Bódi Bianka
Dowidat Sára
Ferencz Vivien
Yun Ju Huang
Clark David Ortega
Petrőcz Cintia Vanessza
Zene: Gergely Attila
Fényterv, szcenika: Fodor Zoltán
Koreográfia: Fodor Zoltán
Támogatók: Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata, Előadó és Alkotóművészetért Alapítvány, 1956-os Emlékbizottság, EMMI
Az online vetítések csak magyarországi IP címről tekinthetők meg.