Ilosvai Ház átadója Nagyidán

Nagyida Kultúra, kommunikáció

Az Ilosvai Fesztivál keretében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Nagyidán átadja a Magyarország hathatós támogatásából épült Ilosvai Házat

 2019-ben Nagyidán 12. alkalommal rendezi meg az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes az Ilosvai Fesztivált, mely az új kenyér megáldásával kezdődött augusztus 20-án.

A házigazdák idén is vendégül látják baráti csoportjaik némelyikét. A héten a franciaországi Bretagneból, valamint Magyarországról, Balatonszentgyörgyről és Hidasnémetiből érkeztek vendégegyüttesek.

Augusztus 23. péntek

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes a gyermekcsoportjaival és baráti együtteseivel közös műsort adnak Csécsen 18:00 órától. Közben az Ilosvai házban „Így épült a ház” címmel kiállítás megnyitó lesz. Azt vetítés és táncház követi.

Augusztus 24. szombat

A 14:00 órai kapunyitást követően egyedi színes program várja a kicsiket és  nagyokat egyaránt. Lesz kézműves foglalkozás, paraszt olimpia, interaktív koncert, gólyalábasok és gyermek táncház. A gálaműsor előtti felvonulás minden bizonnyal szemet gyönyörködtető látványt nyújt majd, hisz a fesztivál több mint 300 szereplője részt vesz rajta. A felvonulás után az újonnan elkészült kapun vonul be az ünnepi menet a Ház udvarára. (A kaput Lukács János szepsi fafaragó és szobrász készítette abaúji minták alapján.)

Az esti gálaműsor előtt Potápi Árpád János Magyarország Nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Kupec Andrea és Kupec Mihály, az együttes vezetői, valamint az Ilosvai Ház megálmodói, és a történelmi egyházak képviselői Erdélyből és Nagyidáról, ünnepélyes keretek között átadják és megáldják az együttes új székhelyét. Az Ilosvai Ház már félkész állapotában évek óta  közösségi és kulturális központi szerepet töltött be a régióban. A fesztivál ünnepi megnyitóján részt vesz Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Felvidékért Felelős Főosztályának főosztályvezetője, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója. Az egyházak képviseletében Szabó Krisztián, nagyidai és Kincses Kálmán, székelyszenterzsébeti református lelkészek, valamint Szalay László, nagyidai és Csapai Árpád, csíksomlyói római katolikus plébánosok. Az Ilosvai Ház tervezői és kivitelezői: Vranai László, és Vranai Tibor a VRADOR kft. képviseletében.

A gálaműsorban fellépnek az Ilosvai Néptáncműhely csoportjai és a meghívott vendégek.

Augusztus 25. vasárnap

A fesztivál méltó befejezésére 11.00 órától, a római katolikus templomban kezdődő ökumenikus istentiszteleten kerül sor. A résztvevő együttesek tagjai népviseletben jelennek meg, megtisztelve az Úr Házát, őseik hagyatékét valamint ezzel is egyedi és méltó záró képet biztosítva a fesztivál befejezéséhez.

A fesztiválon való részvétellel és tetszőleges hozzájárulással a közönség az együttes munkáját támogatja.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC