IDENTITÁSRÉTEGEK, MÉDIA(HATALOM)

Bolyai János Szakkollégium Ismeretterjesztő

Identitásrétegek, média(hatalom), erdélyi sorskérdések

Időpont: 2023. március 30., 18 óra

Helyszín: Bolyai János Szakkollégium, General Ion Dragalina sgt. 9. szám, Temesvár

Sokunkat furdal a kíváncsiság, hogy a 21. század elején a nemesi származás mennyire jelent kötelességet, előnyt vagy hátrányt. Milyen lehet az a miliő, ahol a még regnáló európai uralkodóházak tagjai adnak fogadást, és hogyan lehet ide bejutni? Hogyan értelmezzük azt a tényt, hogy III. Károly király még a trón várományosaként egy háromszéki faluban vásárolt magának birtokot, és reklámozza Erdély környezeti és tárgyi örökségét? Mindezekről, valamint újságírói tapasztalatairól, a sajtó politikára gyakorolt hatásáról, illetve az erdélyi sorskérdések európai politikai aktualitásáról beszélget Boris Kálnoky és Fodor Enikő, majd a közönség is felteheti kérdéseit a meghívottaknak.

Boris Kálnoky az MCC Média Iskola vezetője. Székely apa és sziléziai anya fiaként született Németországban, gyermekkorát Németországban, az Egyesült Államokban, Hollandiában és Franciaországban töltötte. Az iskolát Párizsban fejezte be, Hamburgban tanult politikát és történelmet, majd a német Die Welt munkatársaként budapesti, később törökországi és közel-keleti tudósító lett. Magyar gyökerei már a rendszerváltás után keletre húzták, és 1993-ban Budapestre költözött. Jelenleg párhuzamosan osztrák és svájci orgánumokkal is együttműködik. 2011-ben a családja történetéről jelent meg könyve. Rendszeresen jár Erdélybe, nagyapja, Kálnoky Hugó Sepsikőröspatakon élt, ma pedig testvére, Kálnoky Tibor kezében van a miklósvári és sepsikőröspataki Kálnoky-kastély.

Az előadóval Fodor Enikő, a Bartók Béla Elméleti Líceum tanára, temesvári idegenvezető beszélget. Tanulmányait a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán végezte. Tanárként, idegenvezetőként, egyházi munkatársként a bánsági értékek elkötelezett őrzője.