Honti Kulturális Napok Ipolyságon

Hont Kultúra, kommunikáció
Írta:

A városháza főhomlokzata is invitál az eseményre (Fotó: Felvidék.ma)

Egy évnyi kényszerpihenőt követően szeptember első felében újra megszervezik a Honti Kulturális Napok rendezvénysorozatot. Ipolyság és környékének egyik legrangosabb és legjelentősebb eseményére szeptember 8-a és 12-e között kerül sor.

Mint a Honti Lapok hasábjain Štefan Gregor polgármester kifejtette: „A kínálatban különböző táncos, zenés és szórakoztató programok is szerepelnek, mindenki megtalálja a kedvére valót. A kulturális élmény mellett élvezetet nyújtanak majd a regionális termékek, beleértve a kézművesek hagyományos portékáit. A gyermekeket színvonalas gyermek színházi előadások, kézműves-foglalkozások szórakoztatják, valamint kimókázhatják magukat a felfújható légvárakban”

Járványügyi intézkedésekhez alkalmazkodó esemény

Mint az elmúlt bő másfél évben oly sok mindenre, így a jelen eseményre is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, 2020-ban nem is rendezték meg a jelentős tömegeket megmozgató eseményt.

A rendezvény kijelölt helyszíne (Fotó: Ipolyság Városa, facebook)

Idén az aktuális rendeletek betartása mellett szervezik meg az eseményt. Mint a város hivatalos közösségi oldalán olvasható: „A város, mint a Honti Kulturális Napok szervezője, köteles a járványügyi helyzetből adódó aktuális rendeletet, a Covid-automatát és az epidemiológiai óvintézkedéseket betartani.”

Az elmaradhatatlan frissítő ételek és italok standjai is megtalálhatóak lesznek a rendezvény helyszínén. Az előző évekhez képest újdonság, hogy az eseményfolyam kerítéssel körülhatárolt területen kerül megrendezésre. A terület megjelölt ki- és belépő kapukon keresztül közelíthető meg. Mindenki számára elérhető az esemény, az oltakozott és oltatlan látogatókat egyaránt várják. A rendezvény kapacitása 1000 fő. A részvétel ingyenes.

A hatályos óvintézkedések sora (Fotó: Ipolyság Városa, facebook)

Hagyományokra épülő rendezvényfolyam

A Honti Kulturális Napok nagy múltra tekint vissza.

Az elsődlegesen a néphagyományra, őseink által felmutatott örökségünk ápolásra és a helytörténetre épülő eseményfolyamot a hatvanas években rendezték meg első alkalommal.

A néphagyományokon alapuló rendezvényeknek voltak előzményei az Ipoly menti kisvárosban. Erről tanúskodik az alábbi 1943-as filmhíradó részlete.

A fentiekben megfogalmazott szemléletet napjainkban is továbbviszi az eseményfolyam. A program gerincét a népzene, néptánc valamint a testvérvárosok művészeti formációinak fellépése adja. Az évek folyamán a gazdag kulturális műsor kézműves vásárral bővült. Nincs ez másként az idei évben sem. A Fő téren felállítandó nagyszínpad mellett kézműves vásár is várja a látogatókat.

Sokszínű program

A gazdag programsorozat részeként kiállításmegnyitókra, helytörténeti előadásra, koncertek színes kavalkádjára, gyermek programokra kerül sor.

Szeptember 8-án, szerdán az Ipolysági Városi Könyvtárban Kyseľ Terézia és Baltazár János közös tárlatának megnyitójával veszi kezdetét a Honti Kulturális Napok.

Szeptember 9-én, csütörtökön a kolostori ásatást tekinthetik meg szakmai vezetés mellett az érdeklődők. Ugyancsak e napon róják le tiszteletüket  az első és második világháború ipolysági áldozatai, a meghurcoltak és az 1945 után kitelepítettek emlékművénél.

Szeptember 10-én, pénteken délben a Menora Saag Centrum Artis épületében nyílik a városban élő és alkotó Kutak Adrienn keramikusművész életjubileumi tárlata. Majd a Fő téren felállított nagyszínpadon veszi kezdetét a kétnapos koncert és előadássorozat.

A Honti Kulturális Napok részletes programja (Fotó: Ipolyság Városa, facebook)

A pénteki fellépők között találjuk többek között az ipolysági Sendergő Gyermek Néptánccsoportot, a Héhalom, Veresegyház és Vác testvérvárosok kulturális műsorát, valamint  a Kormorán és Varga Miklós koncertje és a Kelemen Kabátban fellépése is színesíti a programot.

szeptember 11-ei, szombati műsorfolyam a népművészet jegyében zajlik.  Az eseményfolyam az Ilyenek vagyunk – a nemzetközi folklórtalálkozó csoportjainak fellépésével kezdődik, majd a honti folklórcsoportok műsorával és Jana Hubinská és ifj. Ján Berky Mrenica koncertjével folytatódik. Késő délután az Ifjú Szivek Táncszínház látogat el a városba, majd a Zártosztály és a Helenine oči koncertjével ér véget a napi program. Vasárnap az Acapella Voising fellépése zárja a XXXIX. Honti Kulturális Napok eseményfolyamát.

A hétvégén a gyermekeket kézműves foglalkozás valamint a városháza színháztermében gyermekszínházi előadások szórakoztatják majd.

„Az idei HKN tehát mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek bő szórakozási lehetőséget biztosít, mivel mindannyian együtt élünk itt”

– jegyezte meg a város első embere.

(Felvidék.ma)