Határon átívelő kerékpártúra

Újvidék Sport, hobbi
A határon átívelő vándortúrák különböző városokból indulnak és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre. A vándortúrákon részt vevőknek jelképes részvételi díj fejében túravezetést, egészségügyi és technikai felügyeletet, szállást és étkezést (reggeli hidegcsomag, nap közbeni frissítők (víz, gyümölcs) és esti meleg étel) biztosítunk. Maximum 15 kg / egy hátizsáknyi holmit hozz magaddal, amire feltétlenül szükséged lesz. A bukósisak kötelező, naptej is legyen nálad!
A túrához csatlakozhatsz csak egy-egy napra, vagy néhány szakaszra is. Ha minimum 3 napra velünk tartasz, a túra végén, az augusztus 20.-án este ajándék szállást biztosítunk neked a Budapesten a záróünnepség után. 🎉
☝️ A részvétel az éppen hatályos járványügyi szabályzásnak megfelelően lehetséges. !!!
🚴🏻 Indulás: augusztus 16., Újvidék
🗺 Útvonal (ezekben a városokban csatlakozhatsz is, ha nem tekered végig az egész túrát):
Újvidék – Szabadka (105 km)
Szabadka – Szeged (58 km)
Szeged – Kecskemét (108 km)
Kecskemét – Tápiószecső (92 km)
Tápiószecső – Budapest (54 km)
🚴🏻 CSAK FEL ÉS FELFELÉ VEZET AZ UTAD!
A soknemzetiségű vajdasági Újvidék a kiindulópontja az északra induló kerékpáros útvonalunknak. Szinte érezhető az újkori történelem eseményeinek minden mozzanata a város fontos földrajzi elhelyezkedése és kalandos sorsa miatt. Szabadkához érve már csak 10 km-re vagyunk a magyar határtól, a település tekintélyes szecessziós stílusú városházájában és zsinagógájában gyönyörködhetünk. Kicsit keletre fordulva Palicson haladunk át, mely a századfordulón vált kiemelkedő fürdőhellyé, a félhold alakú bemélyedésben elhelyezkedő tó vizének és iszapjának gyógyító erejét korán felfedezték. A határon átlépve hamar Szegedre jutunk a magyar fűszerpaprika hazájába, mely a Tisza és a Maros találkozásánál fekszik. A Szegedi dóm neoromán stílusban épült székesegyház a város arculatának egyik meghatározó épülete. Meghallgatjuk a Zenélő óra játékát, mely a Szabadtéri Játékok alkalmával szólalt meg először 1936-ban és a középkori egyetemek szimbóluma. Halastavakkal körülölelve, nemzeti parkok szomszédságában kerekezünk tovább Ópusztaszerre, ahol a honfoglaló magyarok Árpád fejedelemmel és nemeseivel állapították meg az ország törvényeit „szerét ejtették” az ország dolgainak. A Nemzeti Történeti Emlékparkban került kiállításra az a monumentális panoráma körkép, melynek témája a Vereckei-hágón a Kárpát-medencébe bevonuló magyarok ábrázolása, azaz a 895-ös honfoglalás. A Duna-Tisza közében tovább haladva Kecskemétre érkezünk, mely iskolavárosnak leghíresebb diákja Petőfi Sándor volt. Manapság a főtéren szinte állandóan rendezvények, vásárok szórakoztatják a helybélieket és a turistákat. Utunk során átszelve a nagy síkságokat Tápiószecsőre érkezünk, ami már a honfoglalás óta lakott ősi település. Isaszegnél csatlakozunk rá az észak-keletről érkező túránra és érkezünk be az ünnepi díszbe öltözött Budapestre.