Háború,régészet és kulturális örökségvédelem

Online tér Kultúra, kommunikáció

Február 22-én, hétfőn 10.00 órai kezdettel szervezi meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem című online konferenciát. 

A konferencia előadásai YouTube csatornánkon érhetőek el.

A konferencia programja:
Dr. Bertók Gábor (Janus Pannonius Múzeum): A neolit kori sáncművek problematikája: a szakrális, illetve katonai funkció lehetőségei.
Dr. Tarbay János Gábor (Magyar Nemzeti Múzeum): Deponált lándzsák a késő bronzkori Dunántúlon.
Haramza Márk (Janus Pannonius Múzeum): Vágni vagy nem vágni? Az archeometria és a műtárgyvédelem perspektívái a fegyvertörténeti kutatásokban.
Dr. Németh Balázs (Nemzeti Közszolgálati Egyetem): A keréklakat korai magyarországi története, avagy mit árul el a Kopaszi-zátony puskacsöveinek röntgen/CT vizsgálata?
Dr. Nagy Szabolcs Balázs (Eötvös Loránd Tudományegyetem): Ostromok emlékezete: a 2020. évi várpalotai feltárások hadtörténeti vonatkozásai.
Polgár Balázs (PhD) (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): A Hadtörténeti Múzeum 2020. évi régészeti kutatásai.
Kulcsár Viktor (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): II. világháborús konfliktusrégészeti helyszínek Magyarországon – Régészet és emlékezet.
Aranyossy-Péter Máté (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): A II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák exhumálása és újratemetése Nagytarcsán.
Dr. Tóth János Attila (Árpád Múzeum): A ráckevei Árpád Múzeum hadtörténeti régészeti vonatkozású 2020. évi víz alatti kutatásai.
Káplár Zsolt (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): Székesfehérvár Monarchia korabeli épített katonai öröksége.