Gyermekágyas dúlák (tovább)képzése

Online esemény Ismeretterjesztő
Részvétel feltételei
– bármely iskolánál végzett dúlaképzés
– hiteles információkat közvetítő szoptatástámogató képzés
– legalább két év saját élmény édesanyák perinatális támogatásában
– saját háztartás vezetésében több éves tapasztalat
– más háztartásában segítés és/vagy bébiszittelés (rokonoknál segítés is ér)
– saját élmény a gyermekágyas időszakról
Nem a diszkrimináció jegyében születtek ezek a kritériumok, hanem annak a jegyében, hogy a tanítások során építkezni szeretnék fontos alapokra, melyeket az egy napos érzékenyítés során csak megemlítünk, utalunk rá, emlékképként és tapasztalásként hívja be mindenki a magáét. Vannak olyan tevékenységi körök, amikhez véleményem szerint szükség van előéletre, érettségre, beérkezésre a hitelesség, a kompetens és magabiztos segítségnyújtás abszolút biztosításához. (Ez független az életkortól, segítőim között vannak nagyon fiatalok, akik ezeknek a kritériumoknak mind megfelelnek.)
A képzésen részvétel feltétele továbbá egy motivációs levél megküldése a címre. A levélben legyen benne minden olyan, amit fontosnak tartasz magadról. Szerepeljenek benne azok a képzések, amiket eddig végeztél. Továbbá a két év tapasztalati útról és a saját élményről egy életbeszámoló. A levél végére kérlek, hogy írd oda annak a nevét és címét, akinek a bankszámlájáról az utalás érkezni fog. Minden levélre válaszolok, de akik felvételt nyernek a lehetőségre, nekik egy díjbekérőt is küldök postafordultával.
Nyolc esztendeje tanítok és mentorálok gyermekágyas segítőket. Ehhez a munkához érzékenységre, bölcs kommunikációra, józan paraszti észre és meglátásokra valamint perfekt háztartás vezetési, valamint bébiszitteri alapokra van szükség.
A jó gyermekágyas segítő tudja, hogy
– mikor szólaljon meg és mikor ne,
– hogyan NE tegyen keresztbe a szoptatásnak, válaszkész gondozásnak,
– hogyan NE okoskodjon és NE adjon tanácsokat,
– képes legyen meghallgatni, meghallani, együttérezni
– igyekezzen betölteni azt a hiányt (gyakran űrt), amit az édesanyának a saját édesanyjától, nőrokonaitól, barátnőitől, tágabb közösségétől kellene megkapni
– vagy illeszkedjen be flottul non plusz ultraként abba a bölcs rendszerbe, ahol az anya az alapokat a családtól megkapja, ő jelenti a bónuszt, az extrát, a kényeztető szolgáltatást
– perfekt tudja ellátni a háztartást és gondozni, lefoglalni a nagyobb tesókat
Az én olvasatomban a gyermekágyas dúla az,
– aki a szüléstörténetet másfüllel hallja,
– a szoptatás terén aktív és személyre szabott támogatást tud nyújtani,
– még profibban kommunikál,
– még több kompetenciája van abban, hogy meghalljon fontos részleteket az adekvát segítéshez, avagy speciális segítőhöz való eljuttatáshoz,
– ítélkezés mentesen meghallja az anya teljes körű valóságos történetét, párkapcsolattal, anyóssal, családi megmondásokkal, a fogantatás körülményeivel, a várandósság emlékével, a szülés és szoptatás sikereivel, pozitív élményeivel, veszteségeivel, kudarcaival…
– képes az érzéseket, megéléseket, tapasztalásokat, lelki és testi folyamatokat érvényesíteni, elismerni, együttérezni, lelki támogatással segíteni, közösségbe emelni.
– ugyanakkor belátja azt is, hogy kizárólagosan a lélek dolgaival foglalkozást követően az anya pihenés helyett, folyamatos bőrkontaktus és igény szerinti szoptatás helyett felkel az ágyból, nekilódul a háztartásnak és a nagyobb gyermekek lefoglalásának. Észreveszi, ha halomban a mosatlan, a kád mellé kupacolt szennyes, az anyatejjel áztatott lepedőt, a nagyobb tesón megtelt pelust… és ezzel érdemben kezd is valamit.
Az egy napos online érzékenyítő kurzuson olyan tanításokat és szemléletet adok át, amik felvértezhetnek munícióval és megerősíthetnek kompetenciáidban a gyermekágyas dúlaság útján.
Lesz külön blokk a
– megváltozott tudatállapot ismérveiről,
– értő figyelemről, empátiáról, érzések szükségletbefordításáról, személyiségtípusok ismeretéről, speciális megoldásfókuszról,
– a helyzet által kért professzionális kommunikációs eszközökről, kérdezéstechnikákról
– a személyre szabott támogatásról és a szüléstörténet meghallgatásról,
– a perinatális gyászfolyamatok jelenlévőségéről ott, ahol a külvilág és a közösségi oldalak felé hivatalosan minden a legnagyobb rendben van,
– a megfeleléskényszerekről, vagyis az anyák által kialakított kirekesztő „buborékokról”
– továbbá ötleteket adok ahhoz, hogyan építs magadnak brandet sokszínű segítői munkádhoz.
Ez az első ilyen képzésem. Lesz jövőre is. Ahhoz még nincs hozzárendelt konkrét időpont. A bevezető ár 15 000 Ft. Jövő esztendőben ez a képzés 25 000 Ft-ért lesz elérhető, szintén az online térben. (Általam képzett gyermekágyas segítőknek, akik a kritériumoknak megfelelnek, ez továbbképzés. Számukra a részvételi díj most 10 000 Ft. Jövő évben 20 000 Ft.) Alsó létszámlimit nincs. Felső határ 15 fő. Nem a jelentkezések, hanem a befizetések sorrendje számít.
A képzés a felnőttképzési rendszerben lesz regisztrálva. Tanúsítványt kapsz az elvégzéséről. Online képzés okán mindent mail-ben fogunk egymás között intézni. Az aláírt okleveleket postai úton juttatom el. A kurzust követően Te is tagja lehetsz a gyermekágyas segítők, akik Mesőnél tanultak csoportnak. (Ha a face engedi, akkor kibővítem a nevet: gyermekágyas segítők és gyermekágyas dúlák, akik Mesőnél tanultak.)
A csoporton keresztül segítek Neked családokhoz eljutni. Illetve a csoportban további jóféle információk kerülnek megosztásra, amelyek munkádban segítségedre lehetnek.
A képzéshez tartozik majd egy jegyzet is, amit frissen most írok. A képzés előtti héten fogom eljuttatni, online formában.
A nap menete:
– 9.00-10.45 első blokk
– 10.45-11.00 szünet
– 11.00-13.00 második blokk
– 13.00-14.00 ebédszünet
– 14.00-15.45 harmadik blokk
– 15.45-16.00 szünet
– 16.00-17.45 negyedik blokk
– 17.45-18.00 szünet
– 18.00-19.00 zárókör
Várlak szeretettel:
Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső
– feleség, anya, nagymama,
– pedagógus, tanító
– szülésfelkészítő, szüléskísérő és kötődéstámogató dúla/kangaroula,
– gyermekágyas segítők képzője és mentorálója,
– az Anyatejút önkéntes szoptatási segítője,
– szüléstörténetek és perinatális gyászfolyamatok feldolgozását, valamint párkapcsolatok rendezését segítő perinatális mediátor
– egyéni vállalkozó
– blogger
– tyű, ez mind. (ezek közül már csak egyet nem használok. Nem vagyok tanító. Ja, de… Csak már egy ideje nem írni és olvasni tanítok apró gyerkőcöket. Tizenhat évig az volt az életem. Azt hittem, hogy onnan megyek nyugdíjba. Tévedtem.)