GY. SZABÓ BÉLA EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Új Ezredév Református Központ, Temesvár Egyéb

Gy. Szabó Béla festő, grafikus emlékkiállítás nyílik 2023. március 19-én, vasárnap délelőtt 10 órakor az Új Ezredév Református Központ Kerek termében.

A rendezvény házigazdája Gazda István lelkipásztor.

A tárlatot Ferenczy Miklós ny. lelkipásztor, a hagyaték jogutódja nyitja meg.

Gy. Szabó Béla 1923-1927-ig Budapesten, a műszaki főiskolán tanult, majd visszatért szülővárosába, Gyulafehérvárra, ahol Reithofer Jenő szabadiskolájában tanult festeni. Eleinte autodidakta módon képezte magát, és sajátította el rajzolás, festés valamint a fametszés technikáját Kós Károly bíztatására.

Csak később, 1936-tól tanult a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Varga Nándor Lajos volt a mestere. 1939-ben Kolozsvárra költözött és – bár több tanulmányutat tett Európában, Kínában, Dél-Amerikában – élete végéig ott dolgozott.

Eleinte készített tájképeket és portrékat olajjal és pasztellel, de legjellemzőbb munkái a metszetek voltak, ahol a fekete és fehér szín – már-már színesnek ható – árnyalataival éri el azt a hatást, amely stílusának meghatározó eleme. Olajképei, pasztelljei, vízfestményei, metszetei, ceruza- és tusrajzai, illetve albumjai szinte az egész világot bejárták, volt kiállítása Erdélyen és Budapesten kívül Bécsben, Hollandiában, Észak- és Dél-Amerikában, részt vett 1954-ben a Velencei Biennálén.

1986-ban emlékkiállítása volt a Nemzeti Galériában. Munkásságáért Romániában több magas rendű kitüntetést kapott, állami díjat, Kulturális Érdemrend 1. fokozatát, Érdemes Mester díjat, és Franciaországban Liége város díszpolgárává avatták.

Képeinek nagy részét Szankon a “Gy. Szabó Emlékházban” őrzik, de több erdélyi és külföldi múzeumban és közgyűjteményben vannak munkái.