Gímszarvasok és európai bölények figyelése

Online Ismeretterjesztő

Földrészünk rejtett tájain – vagy olykor épphogy a szomszéd fák közöt – léteznek olyan behemótok, illetve kecses, mesebeli harcosok, a holdig üvöltő koboldok, de akár kísértethangú éjjeli angyalok, amelyek meséket idéznek.

Ilyen lények megtekintésére szeretném Önt is meghívni.

Szombaton este 20:00 és 21:00 óra között, amikor az uráli bagoly, de talán még a törpekuvik is elkezdi éjjeli áriáját – a feljebb, noha talán nem szó szerint leírt Közép-Európa nagytestű patásait fogjuk meglesni, vagy legalábbis meg fogjuk próbálni.

A kecses szarvasokat egy észtországi szigeten elhelyezett webkamera segítségével fogjuk meglesni. Ilyenkor olyasmi történik az erdőkben, hogy elkezdődik a szarvasoknál az agancsok elhullajtása, ugyanis, ami legalább egy ideig nem kell, arról le kéne azért mondani, a természet törvénye szerint.

Ha szerencsénk van, szemtanúi is lehetünk egy, vagy több ilyen “elengedésnek”.

A zsémbes bölényeket a lengyelországi Białowieża erdőben (igen, Białowieża erdőben) elhelyezett, interneten elhértető közvetítés segítségével fogjuk meglesni, ahol amúgy láthatunk még vaddisznót, a már említett gímszarvast, ritkábban jávorszarvast, és ha valóban ránk kacsintgat a szerencse: farkasokat is.

Elhihetik nekem, hogy nagyon vagány és izgalmas látni, amint a farkasok megkergetik a bozontos óriásokat – még akkor is, ha az csak ritka látvány… Sőt, emiatt, még inkább az!

Mindezeket akár bagolykoncertet hallgatva csodálhatjuk meg.

Nos, megkérném Önöket, viseljenek terepszínű ruhát, foglaljanak kényelmes helyet, mellőzzék a vakut, kérem, csak vizet hozzanak be a lesbe – ételt, megkérem, ne.

Kérem ne simogassák meg a pihe puha cuki teheneket, és ne etessék a Bambit (mellesleg, Bambi nem is gímszarvas, hanem egy Amerikai faj).

Na jól van, talán egy picit túlzásba vittem az utolsó mondattal, de komolyra fordítva a szót: szeretettel várok minden kedves nézőt január 8-án, szombaton 20:00 órai kezdettel a Temesváros Facebook-csoportban.