Függőség-koncepciók a szakmai közbeszédben

online esemény Ismeretterjesztő
A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) szakmai rendezvényt szervez június 26-án, a kábítószer-ellenes világnap alkalmából, 9:00 és 14:30 óra között a Kossuth Klubban, amely élő videóval követhető lesz ezen a Facebook eseményen is. A részvétel regisztrációhoz kötött:
A függőségekkel kapcsolatos gondolkodásunk folyamatosan változik – az új tudományos eredményeknek és a változó világ új kihívásainak megfelelően. A nemzetközi szakirodalomban és a hazai segítő szakemberek körében is számos, részben egymással versengő, részben pedig egymást kiegészítő felfogás, megközelítés létezik. A szakemberek is gyakran másként látják azt, hogy mi is a függőség – és hogy milyen utak vezetnek a függőségből való felépülés felé.
Számos kérdés van, amelyek olykor megosztják, de mindenképpen foglalkoztatják a segítőket. Mi a függőség: betegség vagy társadalmi alkalmazkodási technika? Van-e a bizonyíték-alapúságnak szerepe: lehet-e, kell-e mérni a felépülés eredményességét?
Ha valaki függő, akkor egész életére függő marad? Mi az önsegítő
csoportok/tapasztalati segítők és a klinikai ellátás szerepe és kapcsolata? Milyen különbségek vannak a különféle terápiás módszerek (12 lépés, Portage stb.) között?
Mi a hit szerepe a felépülésben? Létezik-e mélypont, és üdvös-e, hogy a függő elérje ezt a mélypontot? Vajon a hozzátartozó mit tehet, hogy motiválja a függőt a változásra? Foglalkozunk-e eleget a gyermekkori traumákkal, vagy túl sokat foglalkozunk velük? Lehetséges-e mértékletes szerhasználat felépülő függők esetében? Ebből és más szempontokból, mit adott hozzá a viselkedési addikciók kutatása a függőségek megértéséhez?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ ezen a szakmai rendezvényen június 26-án, az ENSZ drogvilágnapon, ahová szeretettel várunk minden a területen dolgozó szakembert, döntéshozót, kutatót, érdeklődő újságírót és természetesen a saját tapasztalattal rendelkező érintetteket is.
A rendezvény kapcsolódik a Támogasd, ne büntesd! nemzetközi kampányhoz, amelynek keretében a világ majd minden országában a humánus és ésszerű drogpolitikát népszerűsítik a területen dolgozó civil szervezetek.
A Rendezvényen a következő témakörökben hangzanak el előadások (9:30-11:15):
– A felépülés jelentése, felépülési útvonalak (Rácz József)
– Mit adott hozzá a viselkedési függőségek kutatása a függőségekről való tudásunkhoz? (Demetrovics Zsolt)
– Szakmai vita a függőség betegség-modelljéről az Egyesült Államokban (SárosiPéter)
Az interaktivitás és a valódi diskurzus támogatása érdekében felkért hozzászólók (11:30-14:30):
– Bajzáth Sándor
– Dudits Dénes
– Füstös Kiberov
– Hole Viktor
– Békési Tímea
– Pelbát Gergely
– Petke Zsolt
– Szabó Judit
– Gubucz-Pálfalvi Sejla
– Szemelyácz János
A végleges programot hamarosan közzé tesszük.
A rendezvényre előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, részvételi szándékát 2021. június 21-ig jelezze az erre a célra kialakított regisztrációs felületen.
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc22CN5wJo…/viewform
Szeretettel várjuk az érdeklődő szakembereket!
A KCKT elnöksége
KÁBÍTÓSZERÜGYI CIVIL KOORDINÁCIÓS
TESTÜLET
E-mail: