FREUD CAFE – online: Mi fáj?

online esemény Ismeretterjesztő

FREUD CAFE – online: Mi fáj? Test és lélek találkozása a pszichoszomatikus gyógyításban

FREUD CAFE: Mi fáj? Test és lélek találkozása a pszichoszomatikus gyógyításban
Online esemény
Előadók: Hódi Ágnes, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus és Kovács Györgyi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.
A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett következő Freud Café fókuszában a korai testnyelv-gondozói kapcsolat és a testi tünetek, a szomatizáció összefüggésének izgalmas kérdése áll majd.
Az előadás – egy rejtéllyel – a lelki eredetű testi panaszokkal foglalkozik. Rejtély orvosnak, rejtély a páciensnek és a terapeutának egyaránt. Kezdetben páciensként nehéz tudomásul venni, hogy amit testünkben érzünk, az magánéletünkkel, élettörténetünkkel, érzelmeinkkel állhat kapcsolatban. A pszichoszomatikus betegség természete nehezen kiismerhető, sokszor diagnosztikus bizonytalanságok övezik, pszichológushoz, testi tünetekkel sokszor “kizárásos” alapon jutnak el: nem sikerül a tünetek mögött testi betegséget megállapítani. Ezek némelyike testi betegség formáját ölti (ezek a klasszikus értelemben vett pszichoszomatikus betegségek, mint például egyes emésztőszervi betegségek, vagy bizonyos bőrbetegségek), míg más tünetek (pl. makacs fájdalmak, érzékszervi problémák) mögött a leggondosabb orvosi kivizsgálás sem fedez fel szervi elváltozást.
Ez nem azt jelenti, hogy a páciens egészséges. A pszichoterápiás szakember számára az elsődleges
szempont az, hogy a páciens szenved, és betegnek érzi magát, akár van, akár nincs betegség a testi
funkciók területén megjelenő tünetek hátterében.
Az előadás betekintést nyújt a pszichoszomatikus szemléletű orvoslás történetébe, a szomatizáció fejlődéslélektani és kapcsolati előzményeibe, valamint felvázolja azokat a sajátosságokat,
amelyekkel a pszichoszomatikus betegségben – szaknyelven szólva szomatikus tünet-zavarban szenvedő páciensek körében gyakran találkozunk.
A modern dinamikus pszichiátria kísérletet tett arra, hogy megrajzolja az úgynevezett szomatizáló
személyiség profilját, eleget téve ezzel korunk – diagnózisalkotást és kutatást előtérbe helyező,
kategóriákban gondolkodó – szemléleti követelményeinek. A gyakorló pszichoterápiás szakember
számára azonban minden egyes páciens, minden egyes tünet története és sorsa egyedi és a terápiás
kapcsolat keretei között válik érthetővé.
Jegyár: 1000 Ft
A résztvevők az esemény előtt tájékoztató levelet kapnak, mely az online részvételhez szükséges részletes technikai útmutatót is tartalmazni fogja.