Filmes, táncos előadás és könyvbemutató

Maros Művészegyüttes Ismeretterjesztő

Akiket fog a figura – Filmes, táncos előadás és könyvbemutató

Akiket fog a figura
Farsangi szokások egykor és napjainkban

Filmes, táncos előadás és könyvbemutató

Február 17-én este 19 órától a Maros Művészegyüttes székházában Barabás László néprajzkutató Farsangi szokások egykor és napjainkban című előadásán és könyveinek bemutatóján vehetnek részt, és a Maros Művészegyüttes tematikus táncait tekinthetik meg az érdeklődők.
Napjainkban is élő szokás Erdélyben a nagyböjt előtti farsang. A farsang a tél elmúlásának, szimbolikus „eltemetésének” az ünnepe, amelyet a vidámság, az álarcos felvonulás és a tréfás jelenetek jellemeznek.
A kötetek az európai, ezen belül a magyar népi kultúrában is egyik legelterjedtebb profán ünnepsornak, a farsangnak Marosszéken meghonosodott dramatikus szokásait, népi színjátékait mutatják be igen részletesen, a leírásokat egy bevezető és összegező tanulmányban elemezve.
Szabéd, Mezőfele, Sámsond, Kibéd és Alsósófalva farsangi szokásairól a szerzővel Barabási Attila-Csaba, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezetének elnöke beszélget. A helybéli szokásokat és táncokat a Maros Művészegyüttes táncaival keltik életre.

Az előcsarnokban a Marx József fotóklub témához illő tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

A belépés díjtalan, ám örömmel fogadjuk a résztvevők adományait, amelyeket az EMKE Maros megyei szervezetének javára fordítunk.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!