Fészek nélkül – Bukovinai székelyek

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Zene

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt diákbarát időpontunkban, május 27-én, hétfőn 13.00 órától a Városi Művelődési Házban.

A bukovinai székely táncokat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosainak a lábára illesztve mutatjuk be azt a történelmi helyzetet, amiben éltek, szerettek, örültek, bánkódtak, gyerekeket neveltek. A tánccal egyetemben fontos szerepet töltenek be a műsorban az archaikus énekek-éneklések, amelyek Kodály Zoltán 1914-es bukovinai gyűjtéséből származnak, illetve olyan dallamok, amelyek a bukovinai székelyektől kerültek a magyar népzene tárába, keservesek, amelyek a kálváriájukat dolgozzák fel.

Összességében a Fészek nélkül – Bukovinai székelyek című előadás tánccal elmesélt szenvedéstörténet, tánctörténelem, amely példaként mutat rá a Székelyföldről elszármazott testvéreinkre, jelezvén, hogy az őseinktől örökölt kultúrát meg lehet tartani minden körülmények között, és mindig újra lehet kezdeni, legyen bármennyire mostoha is a sors velünk, csak egy határozott lépés kell, akár az ismeretlenbe is. A bukovinai székelyek ma is híven őrzik hagyományaikat, büszkék székely származásukra, melyet segített megőrizni a megtartó hit a szeretetben és összetartozásban.

Rendező – koreográfus: Varga Zoltán
Dramaturg: Lőrincz Beáta
Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila
Felvételről közreműködik: Konta Noémi, Mihó Attila és barátai, Vizeli Máté, Tóth Bálint
Művészeti munkatársak: Fazakas Misi, Fekete Etelka, Radák János
Igazgató, művészeti vezető: András Mihály
Alkotótársak a Hargita Együttes táncosai.

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Belépő: felnőtteknek 20 lej; diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.
Felnőtt csoportoknak 10 főtől 15 lej.

Jegyek válthatóak a Csíki Mozi jegypénztárában vagy a https://www.bilete.ro/ oldalon. Az előadás megkezdése előtt egy órával a helyszínen is áruljuk jegyeinket. Bármilyen kedvezményes jegy a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve az előadás előtt egy órával a Városi Művelődési Házban váltható. A Csíki Mozi jegypénztára nyitva tart hétköznapokon 9-18 óra között. Telefonszám: 02 66 317 007.