Fehér foltok

pin Casa de Cultura "Mihai Eminescu" Ismeretterjesztő

A Fehér foltok című előadás egy táncszínházi kalandozás, amely dramatikus színházi képek által nyújt betekintést az erdélyi magyarság jelenkori és múltbéli létének megpróbáltatásaiba. A fehér szín a tisztaság, egyszerűség, kötelességtudat, és a hűség szimbóluma – a fekete színnel ellentétben – leginkább pozitív jelentéstartalmat hordoz. A mi szemléletünkben a sok rosszban a kevés jót, vagy a sikeres újrakezdést jelenti.
A két szín dominanciája és ellentéte emeli ki a szórvány és tömbmagyarság foltszerű életterét. Az alkotók a táncszínházban, és a kortárs néptáncban használt mozgásformákat ötvözik látványos és modern színházi megoldásokkal. A műsorszerkesztés célja az autentikus táncok, szokások megjelenítésével az, hogy időutazásra hívja a nézőket egy korábbi idilli állapot bemutatására, amivel párhuzamosan jelennek meg a színen jelenünket megrázó történések, események.
A fehér foltok továbbá jelentik a kevésbé ismert falvak, tájegységek tánc- és zenehagyományainak (Bodonkút, Bogártelke, Elek, Gyergyóremete, Keményfok, Kide, Nadab, Nádaspapfalva, Orotva) használatát, amelyek közül kivételt képez Magyarpalatka.

Dramaturg: Tapasztó Ernő
Zenei szerkesztő: Koncz Gergely
Rendező-koreográfus: Farkas Tamás és Farkas Ágnes

Jegyek:
Felnőtt: 25 lej, diák/nyugdíjas: 15 lej

Bérlet: Felnőtt: 70 lej, diák/nyugdíjas: 40 lej.

Helyfoglalás a 0755-289.832-es telefonszámon lehetséges.