Ezer Székely Leány Napja

Csíksomlyó Ismeretterjesztő
Népviseletünk, néptáncuk, népzenénk tisztelete és a magyar nyelven elmondott ima székelységünk egyik fontos küldetése, melynek teljesítéséért minden nap tennünk kell.
Erre az Ezer Székely Leány Napja rendezvény is egy kiváló lehetőség, amikor közösségben, együtt tehetjük mindezt.
Kulturális örökségünk ápolásának különösen felemelő és közösségépítő rendezvénye, az Ezer Székely Leány Napja – a népviseletbe öltözött résztvevők közös éneke, imája, szívdobbanása által – minden alkalommal felejthetetlen közösségi élménnyel gazdagít bennünket.
Az Ezer Székely Leány Napja ebben az évben 90 éves. Sajnálatos módon, a járványügyi korlátozások miatt nem tudjuk ezt a megszokott módon megünnepelni, de az élményről nem mondunk le: visszafogottabban, ünnepi szentmise keretében tartjuk meg székely viselet, a népzene, néptánc és az imádság ünnepét.
Arra biztatjuk minden részt venni kívánó nemzettársunkat, hogy lehetőség szerint viseletben jelenjenek meg a Csíksomlyói nyeregben, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően.
Találkozzunk a Csíksomlyói Nyeregben, népviseletbe öltözve 2021. július 3-án, szombaton 11.00 órától kezdődő szentmisén!
A rendezvényen közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
A Találkozó a népviseletbe öltözötteket megörökítő közös fotó készítésével zárul a Nyeregben.
Ezt követően 15.00 órától a csobotfalvi Szent Péter és Pál Plébánia udvarán műkedvelő néptánccsoportok fellépésére kerül sor.
Az esemény a járványügyi előírások betartásával zajlik.
Szervezők: Csíkszereda Megyei Jogú Város, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány.
Társszervezők: Hargita Megye Tanácsa, András Alapítvány.
Az ünnepség idei tiszteletbeli házigazdája Csíkpálfalva község Csíkdelne település révén.
Bízva megtisztelő jelenlétükben,
Tisztelettel a szervezők!