Elvonulás Székelyföldön Gergely Edóval

Bogdan Menedékház Ismeretterjesztő

Identitás – Elvonulás Székelyföldön Gergely Edóval

IDENTITÁS – Elvonulás Székelyföldön Gergely Edóval
Április 30 – május 3 között a Bogdánban

Egy olyan elvonulásra hívlak, aminek a témája az identitás. Nem azért, hogy egy lezárt képet kapjunk magunkról, egy kimerevített portét, hanem inkább egy mozgóképet, amelyben az elemek elevenek. A három nap során meditáció, keresztény ima, kántálás, csendgyakorlatok, állítások, fizikai gyakorlatok (ászanák), egyéni, páros és csoportos gyakorlatok során járjuk körül ezt a témát.
Minél több mindent látunk tisztán és minél több, eddig valamilyen okból kifolyólag kirekesztett vagy árnyékban maradt életrétegünkre mondunk igent, annál inkább látjuk mindennek a helyét, ami épített és épít mind a mai napig.

Teret teremtünk mindazoknak a kérdéseknek, amelyek az identitáshoz tartoznak: Milyen a nemzeti, vallási, társadalmi, nemi, a szakmai, stb. identitásom? Mit hogyan tudok és lehet megélni ma, a 21. században Székelyföldön, Erdélyben, magyarországi résztvevők esetében pedig Magyarországon? Hogyan éljük meg ma a férfi-női minőségeket férfiként, nőként? Milyen erőket blokkol vagy milyen válságot idéz elő egy-egy bennünk elő, titokban tartott, eddig még nem felvállalt énünk?

Paco, a párom, andalúz spanyol. Szeretünk együtt Székelyföldre járni, s amikor legutóbb, tavaly nyáron a csíkszeredai állítás és közös műhely napunkról mentünk a szülőfalum fele, valahol Csíkszereda és Tusnád között, miután már jó ideje a történelemről és az identitásról faggatott, hirtelen megkérdezte: te magyarnak vagy hunnak érzed magad? Hunnak, válaszoltam gondolkodás és habozás nélkül. Aki járt már állításon, tudja, hogy milyen az, amikor a belső valóságból mondunk ki valamit. Mekkora erő áramlik át ilyenkor minden sejtünkön. Mély csend lett. Ültünk ebben a csendben, ebben az áramlásban. A legmélyebb nemzeti gyökereimmel kapcsolódtam össze, a legősibb kulturális identitásommal. Ha ezen túlra és messzebbre nyúlok, az már a közös, az egyetemes, az isteni élet messzesége, ahonnan mindannyian jövünk és ahol még minden EGYben van, mert még identitás sincs.

Ha az alapokkal rendben vagyok, és látom, hogy ez alap, de én ma, most már másvalaki vagyok, mert nagyon sok réteg erre ráépült és ehhez hozzáadódott, akkor, ha egy kicsit eltávolodom magamtól és élettörténetemet megpróbálom kívülről nézni, kicsit mintha a jövőből is, akkor ismét egy egyetemes kép tárul a szemem elé. Egy huszonegyedik századi nő élete, aki úgy keresi mindenben az egyesítő közöst, hogy mindennek látja az egyedi, sajátos értékét és szépségét is.

Egy időtlen és tértelen belső helyről nézünk rá arra, akik időben és térben most vagyunk.

HELYSZÍN:
Az erdő közepében egy ház, a Bogdán Sí- és Szabadidőközpont. Elvonulásra alkalmas hely, csendes, gyönyörű a kilátás, vadregényes táj, legközelebbi szomszéd a völgyben a juhász.

DíJ ÉS BEJELENTKEZÉS:
800 lej
A díj magában foglalja a programot, a szállást és napi egy, meleg estebédet.

Jelentkezni Gál Mónikánál lehet április 15-ig a 0758320331 telefonszámon. A helyek száma korlátozott, 15 fő.

Lehet hozni gyerekeket is, amennyiben már önállóak, ugyanis gyerekfelügyeletet nem biztosítok.

Várlak szeretettel,
Gergely Edó

Honlap: https://gergelyedo.wixsite.com/edogergely
Facebook oldalak:
Casa EDO
Edó meséi
Nelles Institut Transylvania