Egyedül vagyunk?

Mikó Castle Ismeretterjesztő

Az emberi intellektusnak az egyik legnagyobb teljesítménye az a felismerés, hogy a Világegyetem egy hihetetlenül forró és szupersűrű állapotból ered. Ez a modell az Ősrobbanás elmélete, a telhetetlen kíváncsiság, a tudás, a képzelőerő, az alapos megfigyelés és a könyörtelen logika terméke. A modell egyik legfontosabb alaptétele az, hogy az Univerzum fejlődik. És a fejlődő Kozmosz legalább egy helyen kitermelte azokat a lényeket, akik már nem pusztán szemlélői a legnagyobb színjátéknak, hanem megpróbálják megfejteni a cselekményt. Vajon csak az Emberek képesek erre? Bármit is állítanak a hollywood-i filmek, az izgalmas sci-fi könyvek vagy a média időnkénti hírei, egyelőre még nincsenek erős bizonyítékok a földön kívüli élet és intelligencia létezésére. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem létezhet, de amennyire ma tudjuk, ez az első alkalom, amikor a gondolkodó lények megértik a Világegyetemet alkotó rendszerek és jelenségek titkos hálózatát. Ha az emberiség egy kozmikus pillanat alatt eltűnne a színről, akkor ez talán soha nem fog megismétlődni. A Világegyetem évbilliókon keresztül is fennmaradhat, teljes titokzatosságba burkolózva, eltekintve a megvilágosodás egy gyönyörű, de röpke pillanatától.
Előfordulhat, hogy az a tény, hogy a valóság legmélyebb szintje kapcsolatba került az általunk Emberi Elmének nevezett furcsa és nem teljesen értett valamivel, semmi egyebet nem jelent, mint bizarr és átmeneti, valószínűtlen balesetet az egyébként képtelen és céltalan Univerzumban? Vagy talán van a cselekménynek még sok mellékszála???
Az Egyedül vagyunk? előadást egyfajta ünnepnek is szántuk. Mi is az emberi lény? Tárgyilagosan nézve azt is mondhanánk semmi különös. Atomok összessége a Végtelen színpadán, az Örökkévalóság egyetlen pillanatában. Mégis a véletlen megjelenésünk a legcsodálatosabb dolog az Univerzumban. Nekem a Világegyetem minden egyes céltalan pontja is jelent valamit, egyetlen atom létezése is bámulatba ejt…de a létünk és a civilizációnk létezése egyszerűen lenyűgöz. És nem értem…de azt hiszem igazán senki sem érti. De ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkodnék róla…kérdéseket teszek föl eredetünkről és a világegyetemben elfoglalt helyünkről. Az előadás is annak a kivételes szerencsének a megünneplése, hogy egyáltalán MI létezünk. Úgy döntöttünk, hogy mindezt a tudomány és a zene nyelvén mondjuk el, mert a színpadon azt hiszem ezekkel lehet a legjobban szemlélteni csodálatos felemelkedésünket. Kétmillió évvel ezelőtt még majomemberek voltunk, mostanra Űremberek lettünk. Vajon ez még megtörténhetett máshol is, vagy Mi vagyunk az egyedüliek. Az egyetlen biztos dolog ebben a kérdésben az, hogy a világegyetem törvényei megengedik azt, hogy megjelenjen az Értelem. Érdemes hát ünnepelni!

https://www.youtube.com/watch?v=BUYCcWgICC0&feature=share&fbclid=IwAR0EXWb6AWHe_jBzU2geqXPZH8Z8-hbdWw-_dcRpg6kixRvP0MLXcUpUgzM