Ég és Föld – nagycsütörtöki koncert

Kolozsvár, evangélikus Pietati templom Zene
2023.04.06., 18:00
Nagycsütörtökön Ég és Föld címmel ünnepi koncertre kerül Kolozsvárott az evangélikus Pietati templomban.
A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a Nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is.
A mostani földindulásos időszakban, amikor pandémia, háború tetézi mindennapos bűneinket, természetes, hogy az Égihez fordulunk Nagyhéten, szabadulásért könyörögve. Az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz így társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncert alkalmat nyújt mindenkinek az elcsendesedésre, a Nagyhét és a Húsvét misztériumában való elmélyülésre és zeneileg is igazi csemegének ígérkezik. A katarzist, a felszabadulást pedig mindannyiunknak a Húsvét hozhatja el.
A Kossuth Lajos/21 December 1989 súgárút 1. szám alatti Pietati templomban tartjuk meg a nagycsütörtöki koncertet április 6-án 18 órától.
Az esemény fellépői az Unicante Egyetemi Kórus Fekete Miklós vezetésével, Gorzó Boglárka énekes, és az Ördöngös Zenekar.
A kolozsvári UniCante egyetemi kórust 2009 őszén alapította egy igencsak színes diáktársaság, Fekete Miklós vezetésével. A bölcsészettudományi, építészeti, újságírói, gyógypedagógiai, óvó-tanítói, közgazdasági, mérnöki, informatikai, biológiai, kémiai, politikatudományi, teológiai, művészettörténeti és zeneművészeti karok hallgatóit, doktoranduszait, tanárait és végzettjeit elsősorban az éneklés öröme, a rendszeres keddi kóruspróbák, a táborok és a kóruskoncertek kötik össze.
A reneszánsz művektől a kortárs magyar és idegennyelvű alkotásokig minden olyan komolyat-vidámat, egyházit-világit, régit-újat, hangzatosat-fülhegyezőt szívesen éneklünk, ami örömmel tölt el, és igényes kórusmuzsika.
Az elmúlt időszak fellépései közül kiemeljük az Orbán György zeneszerző kórusműveiből összeállított önálló hangversenyt (2020), a 12. Kolozsvári Magyar Napokon bemutatott „UniCante Hangvarázs” összeállítást (2021), a 30. Kolozsvári Mátyás Napokon bemutatott, „A reneszánsz hangja” című kóruskoncertet (2022), a 13. Kolozsvári Magyar Napok keretében megrendezett Magyar Egyházzenei Fórum UniCante kóruskoncertjét (2022), és a 2023-as Kolozsvári Mátyás Napok keretében bemutatott „Szélfútta dalocska” című, magyar szerzők műveiből összeállított önálló koncertet.
Az „Ég és Föld” megjelenítését célzó nagycsütörtöki zenei ráhangolódás alkalmával az UniCante egyetemi kórus – a tavalyihoz hasonlóan –az „égi” jelleget igyekszik érzékelhetővé tenni, főként egyházi vokális kórusművek révén. Vezényel Fekete Miklós, szólót énekel Kovács Eszter, és orgonán közreműködik Csengeri Kostyák Zsuzsa.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
*📸 Az eseményen fotó és filmfelvétel készülhet. Az eseményen való részvétellel beleegyezik, hogy az itt készült felvételeken szerepelhet, és az alapítvány ezeket kizárólag programjainak népszerűsítése céljából használhatja.