Dohnányi bérlet 5.: Ravel, Csajkovszkij

online esemény Ismeretterjesztő
Dohnányi bérlet 5.: Ravel, Csajkovszkij – Baráti Kristóffal
A hangverseny egyik kuriózuma, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekart ezen az estén az ismert és elismert hegedűművész, Baráti Kristóf vezényli.
Az elsőként felcsendülő Ravel mű, a Bolero a világ legtöbbet játszott és legnépszerűbb klasszikus zeneműve lett, bizonyos számítások szerint átlag 15 percenként elhangzik valahol a földön.
Az estik másik Ravel-műve, a G-dúr zongoraverseny egy olyan alkotás, amelyet a szerző eredetileg nem is tervezett a világ elé tárni. Ezen a hangversenyen a BDZ szólistája Fejérvári Zoltán, Junior Prima díjas, nemzetközileg ismert és elismert fiatal zongoraművész, aki jelenleg a Zeneakadémia Kamarazene tanszékének oktatója.
Koncertünket Csajkovszkij egyik utolsó kompozíciójával zárjuk. A VI. (Patetikus) szimfónia bemutatója 1893. október 28-án, 9 nappal a szerző halála előtt volt. A mű ekkor, Szentpéterváron nem okozott különösebben nagy feltűnést, mérsékelt sikert aratott. Ám néhány nappal később, Csajkovszkij halála napján az emberek arról kezdtek már suttogni, hogy a szimfóniában a szerző saját halálát írta meg….
MŰSOR:
Ravel: Bolero
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Csajkovszkij: VI. (Patetikus) szimfónia
ELŐADÓK:
Budafoki Dohnányi Zenekar
Fejérvári Zoltán – zongora
Vezényel: Baráti Kristóf