Citera pendüljön, ének zendüljön

Ludas Kultúra, kommunikáció

A Ludas Közösségfejlesztő Egyesület 2021. május 29-én szervezi meg első alkalommal Citera pendüljön, ének zendüljön elnevezésű népzenei vetélkedőjét.

A vetélkedőre népi énekesek és citerások jelentkezhettek, akik különböző korcsoportokban és kategóriákban (énekes szólisták és kettősök, énekcsoportok, valamint citeraszólisták, citerakettősök és zenekarok) fognak megmérettetni. A vetélkedőre általános iskolások és középiskolások jelentkezhettek.

Pályázni egy szabadon választott összeállítással lehetett, a Kárpát-medence népzenei dialektusainak zenei anyagából összeállított műsorszámmal.

A részvétel további feltétele egy olyan népdal eléneklése és/vagy elciterázása (két, maximum három versszak), amely arról a településről, vagy annak környékéről származik, ahonnan a résztvevő érkezik.

A produkciókat szakmai zsűri értékeli:

Sárközi Noémi (Bácsfeketehegy) – a Szabadkai zeneiskola és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesült népi ének tanára, az újvidéki Műveszeti Akadémia mesterképzés hallgatója Etnomuzikológia szakon, valamint a Duhaj zenekar tagja.

Szabó Annamária (Temerin–Budapest) – népi ének és népzeneelmélet tanár, népdalénekes.

Hézső Zsolt (Zenta) – népzenész, citeraoktató, a Csörgő citerazenekar tagja.

Kelemen Zsolt (Topolya) – népzenetanár, népzenész, a Csalóka zenekar brácsása és a Csörgő citerazenekar vezetője.

A résztvevők arany, ezüst és bronz minősítésben, valamint ajándékokban részesülnek.

A vetélkedő és az értékelés között népzenei koncerttel kedveskedünk a fellépőknek. Vendégünk a Bodros tamburazenekar lesz Adáról.

A zárt körű rendezvény a hatályos járványügyi előírások betartásával fog megvalósulni.

Forrás: Vajdság Ma