Boldizsár a papíríveken

Koffer Ismeretterjesztő

Boldizsár a papíríveken | Márton Éva illusztrációk

Homlokhegyen meg hajszálerdőn túl Találdki ország piktora, Márton Éva mutatkozik be. Sodófelhők mögül hozott tudománya Boldizsárt és társait tarka minták közé festi. Ez itt már Szájtáti tartománya, az égből kúsznak le a hinták, s lábunk alatt rímelő gombaföveny.

„Galambszürke kalapomat
díszíti egy zöld repkény,
nincsen dolgom, sütkérezek
itt az ösvény közepén.”

Az ínycsiklandó gomba-csorda addig dalol, míg a kosárban végzi. S felsejlik Éva szülőföldjének ecset-lehelete, a magyardécsei hagyományos tányérok vázlata a falakon, bennük vidámos indák, miközben Boldi és nagymamája csíkos-tengerész gúnyában meggyet magol. 🍒

A kamra pedig varázs-terebélyesre van festve, hogy egy csóka is fészkelhessen benne 🐦. Falán levendula csokor szárad, polcain piacnyi kínálat, s a begyűjtött paprika piroslik. Mécsesfejű tartályszívók, akik nyersolajjal táplálkoznak, megvilágítanak minden zugot, a hazugságnak itt nincs helye.

– Azok szentjánosbogarak, kisunokám. – tanít a tengeri homok szürkéje mögül kileső nagymama, minden tincse egy ezüstös hullám, kerekded szemüveg az orrán.
– Hát a színjátszó szellemek vándortársulata? A széncinke, a szikrakötő, a parázsdarázs? S az a hely, ahol a nagy vizekben mindenféle világító hal, hogy le lehessen látni a tenger fenekéig? Az nem lehet, hogy ez mind mese! 🎠

Az illusztrált könyvek gerince: A babó, A végtelen történet és Kells titkáról suttog. A Rushdie féle mesefolyam az erdélyi magyar meseirodalom legköltőibb szerzőjét, Cseh Katalint, az érzékény ecsetű Márton Éva illusztrátorral egy varázsszőnyegen (Boldizsár a repülő meseszőnyegen & Apa, menjünk gombászni!) piknikre hívja. A kiállításra a könyvhöz készült festményekből válogattunk.