Beszélgetés Dáné Tibor háborús emlékiratáról

Gemma Book Café Kultúra, kommunikáció
Május 16-án, kedden, 17.30-kor Dáné Tibor második világháborús emlékiratának, A Tatár-hágó előtere című könyvnek a bemutatójára kerül sor.
A kötet szerkesztőjével, Vallasek Júliával, a szerző unokájával Daray Erzsébet, a Gemma Book Café boltvezetője beszélget.
Az eseményre a belépés ingyenes, a helyeket érkezési sororendben lehet elfoglalni. Megkérjük azokat, akik fogyasztani szeretnének, érkezzenek a könyvbemutató kezdete előtt egy negyedórával hamarabb, hogy a baristák felvehessék és elkészíthessék a rendeléseket.
Mindenkit szeretettel várunk!
A KÖNYVRŐL
Az emlékirat a szerző híradó tisztként átélt második világháborús emlékeit dolgozza fel. A katonai emlékiratok és az irodalmi felnövekvés-történetek hagyományába egyaránt illeszkedő munka fókuszában az a bő másfél esztendő áll, amelyet a szerző 1944. március 24-étől (a huszonegyedik születésnapjától) kezdődően 1945. június végéig a galíciai fronton, illetve hadifogságban töltött. A Tatár-hágó előtere azonban csak lazán követi az események időrendi sorrendjét, az emlékezés működésének mechanizmusa szerint időnként elkanyarodik az előzmények irányába vagy az egyes szereplők sorsának utólagos alakulása felé, ezáltal olvasmányos korrajzot is nyújt a huszadik század Magyarországáról és Erdélyéről, legfőképpen pedig Kolozsvárról. Az immár szép számban megjelent második világháborús hadinaplók és emlékiratok sorából kiemeli a szépírói tudás, amellyel szerzője megjeleníti a huszonévesek fogékonyságával átélt hol tragikus, hol humoros élményeket. A könyvnek hátborzongató aktualitást ad a címben is szereplő helyszíntől nem messze most – lám – ismét pusztító háború…
DÁNÉ TIBOR (1923–2006) kolozsvári író, szerkesztő. Tudománynépszerűsítő művei mellett legnépszerűbbek ifjúsági regényei voltak: az Athá-Rá, a fáraó írnoka (1958), A Tau Ceti hívójele (1968), Négy tenger hajósa (1973), A varázsvessző lovagja (1978), A fáraó igazlátó szeme (1979).
VALLASEK JÚLIA egyetemi docens, irodalomtörténész, irodalomkritikus, műfordító. A középiskolát szülővárosában, Kolozsváron végezte, majd 1998-ban diplomázott a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar–angol szakon, mesteri diplomát is itt szerzett. Doktori disszertációját a Debreceni Egyetemen védte meg 2003-ban. A BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának oktatója, főbb kutatási területei: 20. századi sajtó- és irodalomtörténet, médiakultúra, kultúra és média közti átjárás. Angol és román nyelvből fordít szépirodalmat, rendszeresen publikál kritikát, esszét.