Benedek László fotóművész kiállítása

Komárom Ismeretterjesztő

szeptember 17.,17:00

 

„Ha egy kevés veleszületett adottsággal rendelkezve, fényképezőgéppel a kezünkben, megörökítünk egy általunk megfelelőnek vélt pillanatot, és kellő alázattal bemutatva ezzel örömet, élményt tudunk nyújtani másoknak, akkor értelme van annak, amit csinálunk.”

Benedek László

Ezúton ajánljuk szíves figyelmükbe azt, hogy az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ hamarosan egy igazán kivételesnek ígérkező fotókiállításnak ad otthont. Szeretettel várunk mindenkit a tárlatnyitó ünnepségre!

A kiállítás címe: Fénnyel írva – Benedek László fotóművész egyéni kiállítása

A tárlatnyitás időpontja és helyszíne: 2021. szeptember 17. (péntek), 17.00 – Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komárom (SK)

A kiállítást megnyitja: Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója

Közreműködik: Zsapka Attila zenész

INFORMÁCIÓ A KIÁLLÍTÁS KÉSŐBBI NYITVATARTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN:

TEL: + 421 35 77 13 550

E-MAIL: 

 

ÖSSZEFOGLALÓ BENEDEK LÁSZLÓ FOTÓMŰVÉSZRŐL:

Benedek László fotóművész, a Magyar Kultúra Lovagja

Benedek László fotóművész, barlangkutató, a Gömöri Fotóklub alapító tagja, vezetője, mozgatórugója. Alig akad olyan magyar iskola az országban, ahol még ne adott volna elő térségünk természeti kincseiről, a természetvédelemről, a barlangkutatásról, a városaink helytörténeti hátteréről, kulturális értékekről, a fotózásról, vagy a fotótörténetről. A vetítéssel egybekötött előadásait történelmi, irodalmi, régészeti hivatkozásokkal tűzdeli meg, nem ritka, hogy egy-egy anekdota is elhangzik a tudományos adatok tolmácsolása közben.

Benedek László az egyike a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás alapítótagjainak – a 2007 óta működő szervezet felvállalta, hogy az ország csaknem négyszáz magyar iskolájában szervez kulturális rendezvényeket, előadásokat. A szervezet égisze alatt működik a Gömöri Fotóklub is, melynek értelemszerűen Benedek László a vezetője. A fotóklub célja az, hogy felkutassa és felkarolja az ifjú fotográfusokat, de számos esetben bábáskodtak más fotóklubok megalakulásánál is. Vállalt céljuk az, hogy minél több, magas színvonalú fotós tárlatanyagot vándoroltassanak. Anyagaik nemcsak a Kárpát-medence számos szegletét barangolták már be, hanem a világ nagyvárosainak galériáit, intezményeit is. Szülőföldje Gömör, és valódi lokálpatrótaként minden fórumon hirdeti a térség páratlan értékeit, kincseit.

A számos, természetfotózással töltött évtized első igazán nagy nemzetközi sikere a spanyolországi Burgoszban érte őt, ahol a Nemzetközi Barlangkutató Fotóversenyen első díjat nyert 1986-ban.

A Barlangkutató Világszövetség, mely több mint kétszáz tagországot tömörít, négyévente hívja össze kongresszusát. A világtalálkozó egyúttal fotóverseny is: barlang- és természetfotó témakörben Benedek László már kétszer nyerte el a legjobbnak járó díjat a világtalálkozón meghirdetett fotóversenyen – először Barcelonában, másodszor pedig Budapesten. Túlzás nélkül állítható, hogy a gömöri fotográfus, aki most a komáromiaknak is bepillantást nyújt a művészetébe, a világ egyik legjobb barlang- és természetfotósa.