“Az Erdőn Túl” – Erdélyi Öko-Divatesemény

Miklósvár Ismeretterjesztő
Időpont:
2022. szeptember 24. 18:30 – 20:30

 

2022. szeptember 24-én Kálnoky Tibor gróf Jeff Garner malibui divattervezőt látja vendégül, aki elhozza Erdélybe fenntartható divatmárkáját, a Prophetik-et. A tervező Matilda Jánosi közreműködésével a helyszínen mutatja be új kollekcióját, amely a „Az Erdőn Túl” (Beyond the Forest) nevet viseli.
Az esemény Miklósváron, az erdélyi gróf Kálnoky falujában lesz, ahol Kálnoky Anna grófnő „Transylvanicum” elnevezésű kollekcióját is meg lehet tekinteni. Zenei előadóként a helyi zenekar, a Tiberius Quartett lép fel.

Jeff Garner „Az Erdőn Túl” nevű ’23 tavaszi/nyári kollekcióját, a természetes növényi és földtónusú színek jellemzik, melyek a Mr. Garner saját malibui farmjáról gyűjtött növényekből készültek
“A természet minden elemet megad nekünk ahhoz, hogy szépséget hozzunk létre”. – mondta Mr.Garner. A kollekció olyan változatos természetes matériákat foglal magába, mint a kender, a selyem, az öko pamut, a lenvászon és más helyi, Románában honos virágokból készült anyagok.

Miklósvár egy erdélyi falucska, itt él Kálnoky Tibor gróf a családjával. A település híres építészeti örökségéről, amely egy részének helyreállításához maga a walesi herceg is hozzájárult, aki szívesen tölt időt a környéken. Kálnoky gróf vendégháza szállást biztosít azon vendégeknek, akik szeretnének egy gyönyörű autentikus, antik bútorokkal és erdélyi textilekkel berendezett helyen megszállni. Jeff Garner amerikai divattervező sokszor meglátogatja a kis falut, ahol szereti erdei lovaglással tölteni a napjait, és csodálni a helyi embereket, akik nagyon közeli kapcsolatban élnek a természettel.
A Prophetik fenntartható divatmárka, amelyet Jeff Garner divattervező hozott létre, aki az Egyesült Államok polgárháborús városában, Franklinben, Tennessee államban született, és egy lovasfarmon nőtt fel. Jeff egy igazán autentikus helyen, Erdélyben mutatja be legújabb kollekcióját, a „Az Erdőn Túl”-t. Ruhakölteményeit számos olyan hírességen láthattuk már, mint például Kings of Leon, Sheryl Crow vagy Taylor Swift. Mr. Garner 2013-ban a párizsi divathéten megnyerte az év tervezője díjat, 2019-ben pedig Emmy-díjat érdemelt ki a fenntartható divatról szóló dokumentumfilmjével, melynek címe „Remastered”.

Jeff Garner úttörő kollekciójának szellemisége támogatja a Kálnoky Alapítvány célkitűzéseit, amelyek között alapvető fontosságú Erdély multikulturális örökségének helyreállítása és népszerűsítése.

Helyi Kálnoky Anna grófnő „Transylvanicum” nevű kollekcióját az erdélyi tradicionális juhászok ruhái ihlették. Ezek az eredetileg gyapjú ruhák minden időjárásban, télen, nyáron helytállnak, időtlen darabok. Ezt az inspirációt felhasználva Anna mellényeket, szoknyákat, nadrágokat tervez, melyek egy részét helyi forrásokból nyert természetes módon színezi. Anyagként gyapjút használ, amelyet kis helyi gyapjúkészítőktől szerez be. Korábban már készített ruhákat családja és barátai számára – beleértve őfelségét, a walesi herceget is. Most úgy érzi, itt az idő, hogy megossza kollekcióját a szélesebb közönséggel.
Az eseményen Matilda Janosi elindítja új márkáját, a „Tilly Janosi London”-t, egy egészen egyedülálló darabot is bemutatva a Prophetik „Túl az erdőn” kollekció részeként.

Matilda (művésznevén Tilly) Erdély szívében Csekefalván született és nőtt fel egy pici faluban, szoros kapcsolatban a természettel. „Mivel a fenntarthatóság életmódunk része volt Erdélyben, természetesnek éreztem, hogy beépítsem a művészetembe.” – mondja Tilly. Ez az egyik fő oka annak, hogy a fenntarthatóság a művészete alapelvévé is vált. Mottója: „Imádom, ha az anyagnak történelme van”.
2018 óta működik együtt az amerikai Jeff Garnerrel, a tervező európai és angliai bemutatóin.