Angéla / Angela

online esemény Ismeretterjesztő

Püsök Botond Csaba: Angéla (2015), 33′
Magyar film, román nyelvű felírattal.

A filmről:
Az Angéla című film rendezője, Püsök Botond-Csaba arra törekedett, hogy egy fiatal roma nő életébe nyújtson betekintést a nézőknek. A film célja bemutatni egy olyan roma személyt, aki tanult, vagyis legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik, de valamilyen sorsforduló következtében abba kellett hagynia tanulmányait. Terepkutatások révén sikerült is megtalálni ezt a személyt Angéla személyében.

Az alkotóról:
Püsök Botond 1986-ban született Csíkszeredában. A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Fotóművészet, filmművészet, média szakán diplomázott 2008-ban a Veled című rövidfilmmel. Az egyetemi képzést követően egy saját filmprodukciós vállalkozást indított kolozsvári székhellyel SpotFilm néven. Kisfilmjeit és dokumentumfilmjeit hazai és nemzetközi filmfesztiválokon vetítették. 2016-ban elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat az Astra Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, valamint a DocuArt fesztiválon is az Angela című filmjéért. 2018-ban a Nyugalom van című rövidfilmjét Cambridge-ben, a Watersprite Nemzetközi Filmfesztiválon tüntették ki a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal. Munkája mellett jelenleg tanulmányait fejezte be a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterszakán.

Hargita megye természeti és kulturális örökségét ismertető online dokumentumfilm-bemutató sorozatot válogattunk Önöknek a Hargitai Megyenapokra.
Az online bemutatóra választott 9 alkotás 2009–2016 között született, és az a közös bennük, hogy Hargita megyei filmesek munkája, akik részt vettek a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) 2014–2015-ös filmtámogatási programjában, illetve román nyelvű felirattal rendelkeznek.
A filmek között szerepel két olyan alkotás is, amely az intézmény kezdeményezésében a Norvég Alap által támogatott „Romák közössége a vizuális művészeteken keresztül” projekt részeként jött létre.