Amatőr

Kultúrpalota Marosvásárhely Ismeretterjesztő

AMATŐR / AMATORUL (1979)
rendező: Krzysztof Kieślowski
112 perces, színes, lengyelül beszélő, román feliratos

A film főhőse egy férfi, aki apává válásának igazán meg akarja adni a módját, ezért egy 8 mm-es filmezőgépet vásárol. Azonban a keskenyfilm bűvölete úrrá lesz rajta, és az eredetileg gyerekére, családjára fordított kamerát rászegezi a külvilágra, megszállott amatőr filmessé válik. Megbízást kap feletteseitől, hogy megörökítse az ipari telep egyik ünnepségét, azonban a naiv módon összerakott filmecskét alaposan megcenzúrázzák. Az átkozmetizált dokfilmmel amatőr filmesünk díjakat nyer, filmklubot indíthat, mégis nyomasztják a morális kérdések: hol van a valóság? Lehet-e dokumentarista képeket készíteni a szocialista mindennapokról?

A Schnedarek Ervin vezette filmklubokkal egyidőben készült film a szocialista rendszer és a dokumentarizmus morális kérdéseit feszegető alkotás az 1970-es és az 1980-as évek nemzetközi sikereket elért lengyel szerzői filmesétől. Noha a marosvásárhelyi filmklub tagjai sosem váltak oly mértékben ellenzéki filmessé, mint Kieslowski Amatőrje, ugyanazokkal a morális kérdésekkel szembesülhettek, amikor megrendelésre vagy saját kedvükre filmeztek 1989 előtt.

Vetítés helyszíne: KULTÚRPALOTA – Kisterem
Időpont: szept. 24. – 18:00 óra
BELÉPÉS INGYENES!

A Schnedarek Ervin és a keskenyfilmezés Marosvásárhelyen 1950-1989 c. kiállítás továbbra is látogatható a Kultúrpalotában, az alábbi Facebook-eseményben feltüntetett program szerint: https://www.facebook.com/events/517879888966436/