A Visegrádi Csoport 30 éve

Pozsony Kultúra, kommunikáció

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyba június 18-ai, pénteki programja a pozsonyi Hviezdoslav téren/sétatéren.

 16.00     2021 / A Visegrádi Csoport 30 éve – plakátkiállítás a Vajanský rakparton

A visegrádi csoport 30. évfordulójának megünneplésére a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma az STGU Alkalmazott Grafikusok Egyesületével közösen plakátpályázatot hirdetett. A 700 beküldött pályamű közül ezúttal a 19 legjobbnak ítélt plakát kerül bemutatásra, amelyek a V4 államok közötti hosszútávú együttműködést illusztrálják. Július 1-től Lengyelország után Magyarország veszi át a V4 elnökséget.

A kiállítás 2021. június 15. és július 30. között tekinthető meg.

Főszervező: Lengyel Intézet, Pozsony

 17.30     Hot Jazz Band

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band muzsikája a húszas-harmincas évek forró jazzéráját idézi, s kellő humorérzékkel és könnyedséggel eleveníti fel a szvingkorszak aranykorát, de repertoárjukon megtalálhatók a háború előtti magyar filmek népszerűslágerei is. A zenekar számos hazai és nemzetközi verseny győztese, fesztiválok közkedvelt szereplője.

Közreműködnek a visegrádi országok kiváló szólistái: Janka Dekánková és Ladislav Fančovič (SK), Jan Veverka (CZ), valamint Jarek Kaczmarczyk (PL)

20.00     ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

20.15     Rajkó Zenekar

„Magyar kultúranagykövete” címmel kitüntetett együttes az elmúlt 65 évben a világ 116 országában közel tízezer előadást tartott, több tízmillió hallgatót kápráztatva el csodálatos zenéjével. Hangszerelése, hangzás- és érzelem világa semmilyen más zenekarral össze nem téveszthető. Repertoárjában a hagyományos cigányzene és népzene mellett a klasszikus zeneirodalom és operett legsikeresebb művei is szerepelnek.

A zenekar vezetőprímása Fehér Gyula, prímások Suki István és Rózsa Zoltán.