A szórványlét derűje – könyvbemutató

Casa Jelen Ház Arad Kultúra, kommunikáció
Magyari Sára: Sügérségtől incelekig – női szemmel című, a Holnap Könyvek gondozásában megjelent könyvét mutatjuk be január 31-én, hétfőn 17.30 órától Aradon, a Jelen Ház éttermének különtermében (Eminescu u. 55-57.).
A mű, mely a szerző előző, Takázás című munkája folytatásának is tekinthető, hármas tagolású, az első részben a Partiumi Keresztény Egyetem Temesváron élő docense elsősorban nyelvészeti témákról ír, a másodikban társadalmi jelenségekről, míg a harmadik fejezet írásainak fő közös jellemvonása a személyesség.
A könyvet lektoráló, a közelmúltban elhunyt H. Varga Gyula ajánlása szerint: „Magyari Sára talányos című gyűjteménye élvezetes olvasmány. Remekül kidolgozott miniatűrök, szösszenetek, életképek, elemzések váltják egymást. Az életteli írások stílusa lendületes, sodró erejű, tele nyelvi leleményekkel. Hihetetlen érzéke van az események, pillanatok megragadásához, a karakterek, jellemek néhány szavas felvázolásához. Holélethelyzeteket villant fel, hol elmélyült szakmai elemzéseket alkot. A szórványlétnek nem a szomorát, hanem a derűjét éli és mutatja. A kötet darabjaiban a nőt ismerjük meg, az ő értékrendjét, világlátását, határozott erkölcsi felfogását. Mindent az ő szemüvegén keresztül látunk és értékelünk, az ő vitalitása, hevülete és igazságérzete visz el bennünket erkölcsi ítéleteinek elfogadásáig. Ezek a szövegek olykor humorosak, olykor indulatosak vagy éppen szívszorítóak. Nincs olyan ember, akinek ne tudnám ajánlani elolvasásra. Legalább egyszer.”
A könyv aradi vonatkozású is, hiszen a Nyugati Jelen napilap Ha-Ha-Ha oldalán található Tisztán tudományos talajon – női szemmel című rovat írásainak egy részét is tartalmazza.
A szerzővel a kötet szerkesztője, Szűcs László beszélget.