A Szent László legenda és a hunok nyomában

Miskolc Ismeretterjesztő

november 24.,17:00

 

A Felvidék Ház soron következő rendezvényére november 24-én, 17.00 órától kerül sor (Helyszín: 3530 Miskolc, Rákóczi utca 2.)

Izgalmas könyvek és tartalmas beszélgetés várja mindazokat, akik november 24-én este 17 órakor ott lesznek azon a könyvbemutatón, melyet a Felvidék Ház szervez, és amelynek vendége a rimaszombati, Magyar Örökség-díjas B. Kovács István néprajzkutató, régész.

A folklorisztikán belül kiemelt témája a magyar anyanyelvű cigányság szóbeli költészetének a vizsgálata. Ennek legfontosabb eredménye az elveszettnek hitt magyar hősepika összefüggő szövegemlékének a feltárása. (Világ Vitéze. Magyar hősepika. /2016/, A Szent László-legenda írásban és képen /2017/) Ennek révén lehetett igazolni azokat a korábbi vélekedéseket, amelyek szerint a középkori krónikáinkból és templomi falképekről ismert ún. Szent László-legenda hősepikánknak a keresztényesített emléke, illetve, hogy a nagyszentmiklósi kincs 2. számú korsójának sokat idézett, ám soha hitelt érdemlően meg nem magyarázott jelenetsora nem más, mint egykori pogány hősepikánk legszebb képi megjelenítése.

B. Kovács István könyveiben ezekre az izgalmas kérdésekre keresett és adott választ.