A népzene szolgálatában

Felvidék Ismeretterjesztő

szeptember 19.,13:25

 

Dunatv logo

Vasárnap láthatják először a nézők a szepsi Bódva-völgyi Stúdió új filmjét, amely Ág Tibor népzenekutatónak, karnagynak, zenepedagógusnak állít emléket. A népzene szolgálatában – In memoriam Ág Tibor című alkotást T. Nagy Imre rendező mutatja be.

A Nagykaposhoz közeli Mátyócról származó, Szepsiben élő rendező elmondja, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy megbízást kapott a Magyar Művészeti Akadémiától a film elkészítésére. Bár személyesen soha nem találkoztak, ismerte Ág Tibor munkásságát, megtartó és építő szerepét, tudta, hogy ő „egy nagy lélek”, a trianoni országcsonkítás utáni felvidéki magyar közösség egyik legnagyobb hatású egyénisége.

„A film Ág Tibor gyűjtésével indul. Mikor meghallottam az anyagot, úgy éreztem, hogy annak az öreg néninek a remegő hangjában benne rezeg az egész felvidéki magyarság, a vidéki lakosság sorsa, bánata, öröme, mindene” – mondja T. Nagy Imre.

Az elmúlt több mint negyedszázad alatt a Bódva-völgyi Stúdió mintegy 130 alkotása került a képernyőkre, a portréfilmek száma meghaladja a harmincat. Ezek között is előkelő helyet foglal el az Ág Tibort bemutató alkotás, amely a koronavírus-járvány miatt nehéz körülmények között, körülbelül fél évig készült. A COVID miatt nem lehetett utazni, pedig számos helyszínt fel kellett keresni, forgattak Pozsonyban, Nagymegyeren, Komáromban, Marcellházán, Gömörben és Magyarországon is. A rendező szerint ugyanis fontos, hogy egy-egy filmben legyen érzelem, az alkotásnak legyen mondanivalója, gondolatisága és dinamikája, az utóbbihoz pedig számos megszólalóra van szükség. A portréfilmben Ág Tibor fia és lánya, Zoltán és Zsóka, valamint mások mellett Takács András, Batta György, Huszár László, Quittner János, Dráfi Máryás, Orsovics Yvette és Écsi Gyöngyi idézi fel a zenetudóssal kapcsolatos emlékeit, élményeit.

„Fantasztikus, nagyszerű emberek mondanak véleményt róla. Én nem ismertem Ág Tibort, de ismertem a munkáját, tevékenységét. Csak át kellett neki adni magamat, és vitte a lelkem fel, fel, fel” – fogalmaz T. Nagy Imre. „Ő nem csak a népdalokat gyűjtötte, hihetetlen, hogy mit mentett meg a felvidéki magyarság kultúrájából, szokásaiból, és ami a legfontosabb, bölcsességéből. A népdaloknak a szövegei, a gondolatai felmutatják a felvidéki magyarság bölcsességét. A filmben ezt, a népünk bölcsességét akartam kihangsúlyozni.”

A népzene szolgálatában – In memoriam Ág Tibor című portréfilm premierje 2021. szeptember 19-én, vasárnap lesz 13:25 órai kezdettel az M5 csatornán. Az alkotást a következő napokban a Duna TV és a Duna World is műsorára tűzi, majd később az MMA honlapján is elérhető lesz.