A muzsikus Kolozsvár

online esemény Ismeretterjesztő
𝗜𝗻𝗴𝘆𝗲𝗻𝗲𝘀 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗲𝗹ő𝗮𝗱á𝘀 A magyarság története c. sorozat keretében a Duna-Ház facebook olalán.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a torockói Duna-Ház ünnepi online történelemórájára december 11-én pénteken délután 7 órától (romániai idő szerint!).
Dr. Kovács Sándor egyháztörténész előadásához ezúttal is földrajzi korlátok nélkül, a világ bármelyik részéből lehet csatlakozni a Duna-Ház facebook oldalán. 𝗞é𝗿𝗷ü𝗸, 𝗷𝗲𝗹ö𝗹𝗷é𝗸/𝗷𝗲𝗹ö𝗹𝗷é𝘁𝗲𝗸 𝗯𝗲 𝗮 𝗿é𝘀𝘇𝘃é𝘁𝗲𝗹𝗶 𝘀𝘇á𝗻𝗱é𝗸𝗼𝘁 𝗶𝘁𝘁, 𝗮𝘇 𝗲𝘀𝗲𝗺é𝗻𝘆𝗼𝗹𝗱𝗮𝗹𝗼𝗻 is.
𝗩𝗶𝗱á𝗺𝗮𝗯𝗯, 𝘇𝗲𝗻é𝘀 𝘁é𝗺á𝘃𝗮𝗹 𝘇á𝗿𝗷𝗮 𝗮𝘇 é𝘃𝗲𝘁 𝗔 𝗺𝗮𝗴𝘆𝗮𝗿𝘀á𝗴 𝘁ö𝗿𝘁é𝗻𝗲𝘁𝗲 𝘀𝗼𝗿𝗼𝘇𝗮𝘁. Az előadásban az idei évet fémjelző Trianon-évfordulóhoz képest néhány évtizedet visszautazunk az időben és megelevenedik a 19. századi 𝗺𝘂𝘇𝘀𝗶𝗸𝘂𝘀 𝗞𝗼𝗹𝗼𝘇𝘀𝘃á𝗿.
A kiegyezést követő évtizedekben Kolozsvárott több jelentős cigánymuzsikus is tevékenykedett, közülük a legismertebb a Bem tábori zenészeként emlegetett hegedűvirtuóz és zenekarvezető Salamon János (1824–1899). Életrajzát és tevékenységét a közelmúltban is többen felidézték. Volt azonban a kincses városnak egy másik zenekarvezetője is,
Pongrácz Lajos (1844–1915), akiről méltatlanul megfeledkezett az utókor, pedig kortársai Rudolf trónörökös kedvenc prímásaként tartották számon. Külön érdekesség, hogy Pongrácz Lajos alakja több irodalmi műben is felbukkan. A𝘇 𝗲𝗹ő𝗮𝗱á𝘀 𝗮𝘇 𝗶𝗿𝗼𝗱𝗮𝗹𝗺𝗶 𝗿é𝘀𝘇𝗹𝗲𝘁𝗲𝗸𝗯ő𝗹 𝗶𝘀 𝗺𝗲𝗿í𝘁𝘃𝗲 𝗺𝘂𝘁𝗮𝘁𝗷𝗮 𝗯𝗲 𝗮𝘇 𝘂𝗻𝗶𝘁á𝗿𝗶𝘂𝘀 𝘃𝗮𝗹𝗹á𝘀ú 𝗣𝗼𝗻𝗴𝗿á𝗰𝘇 𝗟𝗮𝗷𝗼𝘀𝘁 é𝘀 𝗮 𝟭𝟵. 𝘀𝘇á𝘇𝗮𝗱𝗶 𝗞𝗼𝗹𝗼𝘇𝘀𝘃á𝗿 𝗸𝗲𝗱𝘃𝗲𝗹𝘁 𝗰𝗶𝗴á𝗻𝘆𝘇𝗲𝗻é𝘀𝘇𝗲𝗶𝘁.
𝗧𝗼𝘃á𝗯𝗯𝗶 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺á𝗰𝗶ó𝗸:
https://duna-haz.com/muzsikus-kolozsvar/