A méltatlanul elfelejtett erdélyi fejedelem

Online, Facebook Live-val Ismeretterjesztő

János Zsigmond, a méltatlanul elfelejtett erdélyi fejedelem

INGYENES ONLINE ELŐADÁS A DUNA-HÁZ FACEBOOK OLDALÁN.
Az első tavaszi rendhagyó történelemórán jeles évfordulóról emlékezünk meg: a 450 évvel ezelőtt elhunyt János Zsigmond választott magyar király és első erdélyi fejedelem árnyalt portréját állítja középpontba Dr. Kovács Sándor A magyarság története c. sorozat áprilisi részében.
A feladat azért sem könnyű, mert János Zsigmond alakját ma is a felekezeti elfogultság mentén rajzolják meg. Hol az unitáriusok szentéletű királyaként, hol a csíki katolikusok hitét kiirtani akaró uralkodóként, hol pedig tehetségtelen, gyenge fejedelemként ábrázolják. A világnézeti és felekezeti szemüveget levetve a művelődéspártoló és egyetemalapításban gondolkodó uralkodót ismerhetjük meg közelebbről az előadásban.
A magyar történelem iránt érdeklődő diákok mellett az iskolapadból rég kinőtt generációknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt a számos történelmi és művelődéstörténeti kuriózumot, érdekes összefüggéseket feltáró rendhagyó történelemóra.
A közkedvelt sorozat online előadásához ezúttal is a világ bármelyik pontjáról lehet csatlakozni, létszámkorlát és regisztráció nélkül, a Duna-Ház Facebook oldalán. Szeretettel várjuk az érdeklődőket. A részvételhez nincs szükség másra, mint működő internetkapcsolatra, egy átlagos számítógépre vagy okostelefonra és Facebook profilra.
Kérjük, jelöljék be a sorozat eseményoldalán az “Érdekel” vagy az “Ott leszek” lehetőségek valamelyikét, és nincs más hátra, mint az új időpont szerint április 23-án, pénteken este 8 előtt néhány perccel a Duna-Ház Facebook oldalára kattintani.
Előadó: Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára
Együttműködő partnerünk: Torockói Unitárius Egyházközség, Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközség