A LÉLEK ÚTJA–RADNÓTI MIKLÓS VERSZARÁNDOKLAT

Bótrágy, Zápszony, Sárosoroszi Ismeretterjesztő

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor 2019. augusztus 31-én indul a szerbiai Borból – 820 kilométert megtéve az erőltetett menet útján –, hogy szeptember 24-én a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére érkezzen megtéve összesen 670 kilométert gyalog, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonaton (ezt a távot a bori munkaszolgálatosok is vagonokban tették meg).

A megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletének és megőrzésének jegyében ez az egyedülálló vállalás három országot köt össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A verszarándoklat csaknem 100 településen halad át. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című monodráma előadásával – amely Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó rendezésében a Bori notesz és Kőszegi Ábel Töredék című könyve alapján készült – emlékezik a költőre és a háború névtelen áldozataira.

Egy-egy helyszínen az előadáson kívül a helyi szervezők emléktábla-avatással, koszorúzással, alkalmi áhítattal is megemlékeznek Radnóti Miklósról és sorstársairól.

Az út fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, védnökei: dr. Szili Katalin autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Vicsek Annamária oktatási államtitkár.

Együttműködő szakmai partnerek: Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bor Város Polgármesteri Hivatala, Magyar Nemzeti Tanács, Vajdasági Magyar Szövetség, Pannon RTV, Magyar Zarándokút Egyesület.

Előadások: 
Október 10. 
Bótrágyi Általános Iskola –  11.00 óra
Zápszonyi Művelődési Ház –  13.30
Sárosoroszi Könyvtár – 16.00

Október 11.
Dédai Általános Iskola – 8.00
Nagybégányi Általános Iskola – 10.00

 

Forrás: http://www.karpatalja.ma