A gyerekek fantáziája végtelen

Pozsony Ifjúsági, gyermek
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

A gyerekek fantáziája végtelen és kimeríthetetlen, erről győződhettünk meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által immár 12. alkalommal megrendezett Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat eredményhirdetésén illetve a pályázat legjobb munkáinak kiállításán Pozsonyban a Szlovákiai Magyarok Múzeumában.

A Felvidék magyar óvodásai, alapiskolásai, gimnazistái és speciális iskolái tanulói részére meghirdetett rajzverseny mára nagy népszerűségnek örvend. A meghirdetőket évek óta meglepi az a töméntelen mennyiségű alkotás, amely beérkezik hozzájuk. Így tehát nehéz a választás, de végül kellő hozzáértéssel és jó adag szeretettel, empátiával sikerül kiválasztani a legjobbakat. Bár legszívesebben minden munkát kiállításra javasolnának.

A gyerekek munkái (Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma)

A rajzpályázat eredményhirdetésére hagyományosan Pozsonyba hívják a legsikeresebb alkotókat és tanítóikat, mentoraikat. A társrendezők, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és Gimnázium, valamint a Szlovákiai Magyarok Múzeuma munkatársai pedig egésznapos programot szerveznek számukra városnézéssel egybekötve. A múzeumban aztán már várja a gyerekeket, kísérőiket és az érdeklődőket az a sok szép rajz, festmény, amely ezeknek a gyerekeknek, diákoknak a fantáziája és tehetsége nyomán megszületett.

Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatónője az idén is meleg szavakkal üdvözölte a résztvevőket, ígérve, mindig szívesen adnak helyet ennek a rendezvénynek. Megemlékezett Jókai Tiborról, a SZMPSZ néhai elnökéről, a rajzverseny megálmodójáról is, aki 12 évvel ezelőtt életre hívta a rajzversenyt, lehetőséget adva minden óvodásnak, kis- és nagydiáknak a bemutatkozásra. Hogy az ötlet nem volt hiábavaló, évről évre bizonyítást nyer, hiszen mára iskoláink legtöbbje már bekapcsolódott a versenybe.

Jarábik Gabriella igazgatónő üdvözli a résztvevőket (Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma)

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke beszédét a következő szavakkal kezdte: “A legtisztább öröm forrása a művészet. Örök érték, amely az idők változásával is fontos szerepet játszott az adott társadalom értékeinek közvetítésében. Ezért keresik fel az emberek a galériákat, színházakat, koncerttermeket, hiszen a művészetek kiszínezik, megszépítik életünket, lélekben felemelnek és segítenek talpon maradnunk.”

Aztán elmondta, hogy az idei téma II. Rákóczi Ferenc és kora volt, s hogy ennyi szép mű született, az köszönhető az alkotókon túl a lelkes pedagógusoknak is, akik biztatták, segítették tanítványaikat a téma feldolgozásában. Hozzáadott érték pedig, hogy a munkálkodás által bizonyára a gyerekek történelmi ismeretei ugyancsak bővültek. Így aztán a Török Zita keramikusművész vezette zsűri elé 104 intézményből 844 rajz, festmény került. Közülük 47 tanuló 66 munkáját tartották érdemesnek a díjazásra és a kiállításra. Ők a kiállítás megnyitójára, illetve az egésznapos pozsonyi kirándulásra meghívót kaptak kísérőikkel együtt. A pozsonyi Duna utcai Alapiskola és Gimnázium igazgatónője, Morvay Katalin fogadta őket, majd kísérte egészen a múzeumban megtartott díjkiosztásig, amelyre türelmetlenül vártak az alkotók, a pedagógusok és a vendégek egyaránt.

Fekete Irén megnyitja a kiállítást (Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma)

A díjazottak az oklevelek mellett nagyon értékes könyvjutalomban is részesültek. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a könyv még mindig a legszebb ajándék, mert a tanulók azonnal lapozgatásba kezdtek, ahogy kézbe vették jutalmaikat.

A legkisebbek, az óvodások díjazottjai a következők voltak: Balogh Borbála, Benkovská Kira, Dobai Olivér, Fekete Kornél, Horváth Krisztina, Jurányi Dorka, Szigeti Jázmin Hanna, Kiss Zsófia, Nagy Csenge, Nagy Tamás, Kántor Kristóf, Ferenczi Viktória, Múcska Nina, Halász Sarolta Mária, Ozorák Lola.

Díjazottak (Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma)

A második kategória díjazottjai: Balázs Dárius, Dékány Dóra, Lajos Zsóka Izabella, Váczy Dóra, Sipos Jázmin, Mokso Kamilla, Mokso Lúcia, Póda Katalin Eszter, Pónya Hugó, Kiss Nóra, Vas Miklós, Németh Izabella, Veréb Márk, Cserepes Emma, Koníček Lara, Mayer Imre, Rigó Lara Vivien, Svoboda Anna Sophia, Vitai Carolina.

A harmadik kategória legjobbjai: Csémi Csillag Virág, Farkaš Emília, Lakatoš Anna, Méri Dominik, Oravec Vivien, Pásztor Csaba, Pintér Laura, Sárközi Anton, Szabó Réka.

A negyedik kategóriát a gimnazisták alkották, közülük Agócs Blanka Dóra és Takács Kamilla munkáját díjazták.

Az ötödik kategóriát a speciális iskolák tanulói számára írták ki, itt Vitai Mária és Stojka Kristína rajzát ítélték a legkiválóbbnak.

Nagy sikere volt a mesefigurákkal díszített tortának (Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma)

Miután megtörtént a díjak átadása, az ünnepség konferálásával megbízott Novák Mónika bejelentette a pozsonyi gimnázium két tanulóját, Strešňák Adélt és Korpás Lillát, akik magyarbődi népdalcsokorral zárták a kedves rendezvényt. Fekete Irén pedig azzal a biztatással fordult a nap főszereplői, a gyerekek felé, hogy ne sokáig pihentessék a ceruzákat, festékeket, zsírkrétákat, mert hamarosan meghirdetik a 2020-as Harmos Károly rajzpályázatot, és arra is várják a hasonlóan szép munkákat, mégpedig a Felvidék valamennyi tanintézményéből. Természetesen a megvendégelés itt sem maradt el, nagy sikere volt a mesefigurákkal díszített gyönyörű és finom tortának.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC