A Csemadok MKN 2021 országos ünnepsége

Online tér Kultúra, kommunikáció

Egy korábbi ünnepség mozzanatai (Fotó: Neszméri Tünde/Felvidék.ma, archív)

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című költeményét. Ennek emlékére 1989 óta ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünneplik Magyarországon, de másutt is, ahol a világon magyar közösségek élnek. Színházi előadásokkal, kiállításokkal emlékeznek erre a napra, és a kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket adnak át.

A Csemadok Országos Tanácsának 2008. január 22-én megtartott ülésén a jelenlévők úgy határoztak, hogy Életmű Díjat alapítanak, amelyet mindig a magyar kultúra napi ünnepség keretén belül adnak át az arra érdemes Csemadok-tagoknak.

Eddig 62 életmű-, 38 közművelődési-, 8 Gyurcsó István- és 3 Fábry Zoltán-díj került kiosztásra.

2009 óta ez az országos esemény Galántán valósul meg a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, azaz a Csemadok szervezésében. A világjárvány azonban minden hagyományt felülír. A díjátadót ezúttal Dunaszerdahelyről, a Ma7 médiacsalád stúdiójából közvetítjük majd. Virtuálisan találkozhatnak a díjazottakkal, és vendégeink is videóüzenetben szólnak Önökhöz. A kultúrműsort is a régebbi rendezvények műsoraiból állítottuk össze. A Csemadok Országos Elnöksége döntésének értelmében most tizenhárman vehetik át a díjakat.

A Csemadok Életmű Díj plakett Kutak Adrienn alkotása (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma, archív)

A díjazottak névsora:

Csemadok Életmű Díj: 

Kantár Éva (Szímő), Petro Lajos (Vilke), Suba Anna (Vágtornóc), Szcsuka Edit (Hosszúszó).

Csemadok Közművelődési Díj: 

Gaál Ildikó (Losonc), Győri Béla (Nemeshodos), Lőrincz Sarolta Aranka (Ipolybalog), Morovics Ibolya (Alsószeli), Nagy Géza (Csicsó), Radosicky Györgyi (Ógyalla).

Gyurcsó István-díj: 

Horňák István (Éberhard), Molnár Zsuzsanna (Dunaszerdahely).

Fábry Zoltán-díj: Muzsnay Árpád (Szatmárnémeti)

(Fotó: Neszméri Tünde/Felvidék.ma, archív)

Az ünnepi emlékműsort január 22-én, pénteken 18 órai kezdettel az Ma7.sk portálon kísérhetik figyelemmel.  Az adást a Régió TV is átveszi. A műsor a későbbiekben a Csemadok honlapon és a Csemadok Első Kézből Facebook-oldalán is elérhető lesz.

Tisztelegjünk együtt a magyar kultúra idén kitüntetett napszámosai előtt!