A cimbalom ezer arca

Óbecse Kultúra, kommunikáció

A cimbalom ezer arca – Allaga Géza emlékest címmel tartanak cimbalomkoncertet pénteken Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző, a magyar cimbalomoktatás atyja, az első magyar operett, A szerelmes kántor című egyfelvonásos és számtalan gazdag dallamvilágú magyar nóta, csárdás szerzője 1841. március 25-én látta meg a napvilágot Óbecsén, születésének 180-ik évfordulója alkalmából egy rendhagyó koncerttel szeretnnek neki emléket állítani a szervezők és a résztvevők.

A cimbalom 2016-ban lett hivatalosan magyar hungarikum, és a cimbalmosok szerint az utóbbi években a reneszánszát éli. Ma már nem csak a cigány- és népi zenekarok zenéjének a fontos része, hanem hallhatjuk klasszikus zenében, jazzben, világzenében, sőt olykor az elektronikus zenében is – ez is a sokoldalúságát bizonyítja. Az est folyamán a közönség megismerheti majd a cimbalomjáték megannyi módját: hallható lesz autentikus magyar népzene, klasszikus zene Allaga, Bartók és Bach műveiből válogatva, reneszánsz dallamok, illetve más műfajú zenék is.

Az est kiemelt fellépője Farkas Rózsa Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas cimbalomművésznő, valamint Balogh Kálmán Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas cimbalomművész lesz, de cimbalmos szólistaként fellép majd az óbecsei Tallós Kinga és Cseszák Zsombor is, aki október 8-án Budapesten átvette a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában. A 18 órakor kezdődő koncerten közreműködik a Csermely zenekar és a Fokos zenekar. A belépő önkéntes adomány lesz.

Forrás: Szabad Magyar Szó