A beszéd mint ujjlenyomat? …

online esemény Ismeretterjesztő

A beszéd mint ujjlenyomat? – A kriminalisztikai fonetika lehetőségei és korlátjai – 3. TDK fórum

Mindannyiunk hétköznapi tapasztalata, hogy ismerőseinket hangjuk alapján felismerhetjük, anélkül, hogy látnánk őket. Felmerül a kérdés, hogy vajon a szavak, mondatok jelentésén túl milyen információtartalma van még a beszédnek. Az előadás során körbejárjuk, milyen egyéni tulajdonságok tükröződhetnek a beszédben, a fonetikus hogyan kutatja ezeket az összefüggéseket, és ezekkel az eredményekkel hogyan segítheti az igazságügyi hangszakértő munkáját.
Az előbbiekből kiderült, hogy a kari TDK szervezésében sorra kerülő 3. online TDK fórumunk előadója kivételesen nem egy jogász. Vendégünk dr. Gocsál Ákos adjunktus, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének intézetigazgató-helyettese és az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont Fonetika Osztályának tudományos munkatársa, Pro Scientia Aranyérmes, aki a program második felében, a fórum során a hallgatóság kérdéseire is szívesen válaszol.
A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett, “A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása” című pályázati kiírásra benyújtott NTP-HHTDK-20-0010 számú “PTE ÁJK diákköri programok 2020/2021.” című pályázat keretében valósul meg.