A beszéd ingyen van és hazudunk…

Online Ismeretterjesztő
Beszélgetés a nyelv és a hazugság eredetéről
Talán nincs még egy olyan tudományág, ahol annyi tévhit, meggyőződés és rögeszme keringene, mint a nyelvészet. Kicsit olyan ez, mint a labdarúgás: mindenki ért hozzá, mindenki jobban tudja. Mindenkinek van egy tuti biztos elmélete, hogy miként is kezdtek beszélni az őseink, honnan ered a nyelvünk, milyen kacskaringós úton jutottunk el az első mondatig.
És mégis rengeteg kérdés megválaszolatlan marad a laikus érdeklődők számára: hány szó van a magyar nyelvben, és hány a világon? Hogy lehet, hogy az ember az egyetlen faj, amely összefüggő mondatokban beszél, csalni, „hazudni” mégis az állatok többsége tud? Tulajdonképpen milyen szerepet játszik a nyelv a társas kapcsolatainkban, és a beszélten túl milyen nyelvek léteznek még?
A svéd fizikus és nyelvész, Sverker Johansson A nyelv eredetéről című könyve elképesztő tárgyi tudást mozgat meg a témában, egyúttal lebilincselő, sokszor humoros módon vezeti az olvasót a nyelvhez kapcsolódó számos tudományterületen, mint például az evolúciós biológia, a régészet, a neurológia, a pszichológia vagy a szociálantropológia.
A Moobius Könyvklub legújabb beszélgetésében e műből – és természetesen saját tapasztalataikból, tudásukból – kiindulva járják körül a beszéd és a hazugság témaköreit Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus, Kiss Gábor számítógépes nyelvész, a TINTA Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője és Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár. Csatlakozz hozzájuk te is 2022. február 23-án, szerdán 19 órakor a Moobius Facebook-oldalán!
A nyelv eredetéről addig is megvásárolható a Moobius oldalán: https://moobius.hu/…/a-nyelv-eredeterol-a-beszed…/