2022. állami kitüntetések átadása Pozsonyban

Pozsony Kultúra, kommunikáció

A Szlovák Köztársaság megalakulásának 29. évfordulója alkalmából Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Pozsonyi Vigadóban állami kitüntetéseket ad át 2022. május 8-án, 20.00 órai kezdettel. A ceremóniát az STV1 élőben közvetíti.

Čaputová szerint a lakosság túlnyomó többsége mindennapi áldozatos munkájával arra törekszik, hogy gazdagabbá tegye Szlovákiát. Az ünnepségen ezért köszönetet mond mindazoknak, akik elkötelezettségükkel hozzájárulnak e cél eléréséhez. Az állami kitüntetéseket, elismeréseket jeles személyiségeknek, katonáknak ítélik oda.

A Szlovák Köztársaság elnöke állami kitüntetéseket olyan személyeknek (kivételesen kollektíváknak is) adományoz, akik a Szlovák Köztársaság-, a demokrácia védelmében, az állambiztonság érdekében rendkívüli vagy jelentős érdemeket fejtettek ki, eredményes tevékenységeket vagy egyéb kivételes tetteket hajtottak végre.

A következő állami kitüntetéseket adományozza: Fehér Kettős Kereszt Érdemrend (polgári vagy katonai), Andrej Hlinka Érdemrend, Ľudovít Štúr Érdemrend (polgári vagy katonai), Milan Rastislav Štefánik-kereszt, Pribina-kereszt, a Szlovák Köztársaság elnökének kitüntetése. A Szlovák Köztársaság Elnöke Emlékérem mellett az állami kitüntetéseknek három osztálya van. A Szlovák Köztársaság elnöke továbbá egy szlovák katonai kitüntetést – a Bátorságérmet – is átadja.