1918-1920: Az impériumváltás stációi

Kolozsvár Ismeretterjesztő

Fodor János: 1918-1920: Az impériumváltás stációi

Előadássorozat az erdélyi magyarság elmúlt száz évéről.

Kolozsvár is részese annak az előadássorozatnak, amelyet Az erdélyi magyarság 100 éve címmel szervez a nagyváradi Szacsvay Akadémia. A kezdeményezés célja, hogy magyarországi és erdélyi szakértők előadásai révén az érdeklődő közönség újabb ismeretekkel gazdagodhasson a romániai, ezen belül az erdélyi magyarság legutóbbi száz évének történéseiről, azok hátteréről és összefüggéseiről, nem kevésbé következményeiről.
A vasárnap Sepsiszentgyörgyön megkezdődött előadókörút – júliust és augusztust, tehát a nyári nagyszünet időszakát leszámítva – egész évben zajlik. Havonta egy-egy kutató egyhetes körúton tart előadást az általa vizsgált témakörben a tágabb értelemben vett Erdély hat városában: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben és Nagyváradon.
A közönség Romsics Ignác, Bárdi Nándor, L. Balogh Béni, Gagyi József, Sárándi Tamás, Nagy Mihály Zoltán, Stefano Bottoni, Novák Csaba Zoltán, Kiss Tamás és Fodor János előadásait hallgathatja meg.

Kolozsváron január 31-én, szerdán 18 órakor az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jókai/Napoca u. 2. szám alatti székházában Fodor János történész, egyetemi tanársegéd tart előadást 1918–1920: Az impériumváltás stációi címmel. Előadásában a fiatal kutató elsősorban olyan kérdések tisztázására törekszik, mint: mi az impériumváltás, milyen jellemző események vezethettek oda és milyen közvélekedés alakult ki ezzel kapcsolatban? A történet kimenetele többnyire ismerős: az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés értelmében a történeti Erdély egyéb Kelet-Magyarországi területekkel kiegészülve, annak teljes lakosságával Romániához került. Ennek előzménye az 1918-ban elveszített háború, a forradalmak időszaka volt, amit különböző nagyhatalmak és környező országok döntései jelentősen befolyásolták. Ennek az igencsak rövid, de annál mozgalmasabb időszaknak a történéseihez, illetve ezek megértéséhez és bemutatásához járul hozzá az előadás, amely tulajdonképpen meghatározó kiindulópontja az erdélyi magyarság Románia keretei között töltött 100 évének.