14. Centenárium diákszemmel

K+ Közösségi Tér Kultúra, kommunikáció

Szakkollégiumi délutánok 14. Centenárium diákszemmel

A Spectator Media Szakkollégium bemutatójának, kisfilmjének alapötletét a Nagy Egyesülés száz éves évfordulója szolgáltatta. Arra voltak kíváncsiak a hallgatók, hogy vajon mit gondolnak ma a 18 éves fiatalok arról, ami száz évvel ezelőtt történt? Ennek kapcsán körvonalazódott az is, milyen 2018-ban, Romániában kisebbségi fiatalnak lenni.

Az esemény keretén belül további két kisfilm kerül bemutatásra:
1. Új Kelet (Bemutatja: Csiki Zsuzsi)
Leírás: Harmadéves újságírók riportfilmje a 100 évvel ezelőtt, Kolozsváron indult zsidó lapról, az Új Keletről, amely Izraelbe vándorolt a második világháború után, és ma is ott jelenik meg magyar nyelven.
2. Egy nap az esztenán (Bemutatja: Bartok Barbara és Tamás Réka)
Leírás: Ha egyetem, akkor feladatok. Na, így került Kiskászontól nem messze két újságírószakos hallgató, hogy lefilmezze a pásztorok egy napját. Mivel már Szent Mihály napja eltelt, nem az erdőn, hanem a Lókertbe találtak rájuk. Reggel hét volt, kicsit még álmosan, 15 ugató kutyával találták magunkat szembe. Félelmüket a reggeli táj, a juhok bégetése, a pásztorok mosolya csillapította. Megkérték őket, hadd követhessék végig egy napjukat. Kiderült, mit esznek, hogy a medve itt sem játék, a „napi fél pálinka és a két sör nem sok” és hogy minden nehézség ellenére milyen szépségei vannak a pásztor életnek.

A bemutatandó filmek mellett a diákok meglepetéssel is készülnek.

Az előadást bemutatják: Farkas Júlia, Görbe Helga, Csiki Zsuzsi, Bartok Barbara és Tamás Réka.
(borítókép forrás: canva)