12. Kolozsvári Magyar Napok

Főtér, Kolozsvár Ismeretterjesztő
💥KEREKEDIK!💥
12. KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK (augusztus 17-22.)
⬇ FŐTÉRI KONCERTEK ⬇ PROGRAMOK ⬇ TUDNIVALÓK ⬇
Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi szigorú korlátozások és járványügyi óvintézkedések következtében csökkentett üzemmódban megszervezett Kolozsvári Magyar Napok után fokozatosan visszaállhatunk a megszokott kerékvágásba. Úgy értékeljük, hogy rendezvényünk 2020-as, csonka kiadásával lezártuk a Magyar Napok egy kerek, tíz éves ciklusát. Ennek megfelelően idei rendezvényünk már a megújulás jegyében szerveződik, ezt kívántuk az idei friss arculatunkkal és mottónkkal – „Kerekedik!” – is jelezni.
Figyelve a járványhelyzet alakulását, bizalommal tekintünk a jövőbe, s jelenleg úgy tűnik, hogy a tavalyi év szigorításaihoz képest idén – betartva a hatályban lévő szabályokat – szabadabban és nagyobb létszámban vehetünk majd részt a Magyar Napok programpontjain
Idén újra megtelnek élettel a Magyar Napok közkedvelt helyszínei, ismét lesznek főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is újra várja majd az érdeklődőket, valamint a Farkas utcai vásárt is megszervezzük, ahol a zenei színpadot utcazenészek produkcióival váltjuk ki.
⬇ FŐTÉRI KONCERTEK ⬇
Tokos Zenekar // Knock Out // a Ghymes Zenekar alapítója, Szarka Tamás és zenekara // a Kolozsvári Magyar Opera által szervezett gála // Hot Jazz Band // Hobo
⬇ PROGRAMOK ⬇
Idén több mint 200 programmal, közel 50 programhelyszínen várjuk a Magyar Napok résztvevőit, a teljes kínálat pedig csaknem 100 partnerszervezettel együttműködésben véglegesül!
👉A rendezvény nyitógálájára augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor, amikor is az érdeklődők a Monarchia Operett Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét láthatják Kerényi Miklós Gábor rendezésében.
👉Idén első alkalommal a Református Kollégium udvara is programhelyszínné alakul, ahol beszélgetések, könyvbemutatók és egyéb kulturális események lelnek otthonra.
👉A Farkas utcai Romkertben ismét az Emese Park jóvoltából működik majd az a középkori falu, ahol a gyermekprogramok kapnak helyet, de a legkisebbeket további foglalkozásokkal várják majd a Heltai Folk Centerben, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban pedig vándor tanösvénnyel várják a gyermekeket.
👉Idén újra visszatérnek a Kolozsvári Magyar Filmnapok – a Tranzit Házban és a Sapientia EMTE épületében –, ismét lesznek városismereti séták, valamint a Szent István-napi Néptánctalálkozó is része lesz a 12. Kolozsvári Magyar Napoknak
👉Újra hallhatók lesznek a Farkas utcai református templomban a déli orgonakoncertek, a Szabók-bástyája melletti várfalon pedig idén is koncertet ad a tavaly nagy sikert aratott fúvószenekar.
👉Idei rendezvényünk egyik különlegessége lesz a Pálosan szép az élet elnevezésű kiállítás, mely egy, a Magyar Pálos Rend által összeállított tárlat, s amely az evangéliumi nyolc boldogság tematikáját bontja ki interaktív formában.
👉Idén ismét megszervezésre kerül a Donaton futóverseny, az Erdélyi Kárpát-Egyesület újra megszervezi a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrát.
👉Ismét lesz örömfőzés, bábszínház és különböző gyermekelőadások, valamint újra megnyitja kapuit sokak kedvence, a Borutca.
❗FONTOS ❗
A Magyar Napok idei TELJES programkínálatát július végéig véglegesítjük, ezt követően pedig bárki számára elérhetővé tesszük – minden további fontos információval együtt – a www.magyarnapok.ro oldalon!
⬇ JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOZÁSOK ⬇
A tavalyi évhez képest fontos változás, hogy idén már nem lesz szükség előzetes regisztrációra (ingyenes jegyek kiváltására) a különböző programpontokon való részvételhez, ugyanakkor a résztvevők száma – az eddig ismert szabályozások szerint – 5000 főre korlátozódik, a beléptetés pedig az érkezés sorrendjében történik majd.
Fontos változás továbbá, hogy az összes eseményen résztvevő személynek rendelkeznie kell oltási igazolással, vagy bizonyítania kell, hogy az elmúlt időszakban átesett a koronavírus-fertőzésen, de a programpontok helyszínein lehetőség lesz (saját költségen) koronavírus-gyorstesztek elvégzésére is, a negatív teszteredmény birtokában pedig bárki részt vehet az eseményen.