12. Kolozsvári Magyar Napok

Főtér, Kolozsvár Ismeretterjesztő
💥KEREKEDIK!💥
12. KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK (augusztus 17-22.)
⬇ FŐTÉRI KONCERTEK ⬇ PROGRAMOK ⬇ TUDNIVALÓK ⬇
Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi szigorú korlátozások és járványügyi óvintézkedések következtében csökkentett üzemmódban megszervezett Kolozsvári Magyar Napok után fokozatosan visszaállhatunk a megszokott kerékvágásba. Úgy értékeljük, hogy rendezvényünk 2020-as, csonka kiadásával lezártuk a Magyar Napok egy kerek, tíz éves ciklusát. Ennek megfelelően idei rendezvényünk már a megújulás jegyében szerveződik, ezt kívántuk az idei friss arculatunkkal és mottónkkal – „Kerekedik!” – is jelezni.
Figyelve a járványhelyzet alakulását, bizalommal tekintünk a jövőbe, s jelenleg úgy tűnik, hogy a tavalyi év szigorításaihoz képest idén – betartva a hatályban lévő szabályokat – szabadabban és nagyobb létszámban vehetünk majd részt a Magyar Napok programpontjain
Idén újra megtelnek élettel a Magyar Napok közkedvelt helyszínei, ismét lesznek főtéri koncertek, a Bánffy-palota udvara is újra várja majd az érdeklődőket, valamint a Farkas utcai vásárt is megszervezzük, ahol a zenei színpadot utcazenészek produkcióival váltjuk ki.
⬇ FŐTÉRI KONCERTEK ⬇
Tokos Zenekar // Knock Out // a Ghymes Zenekar alapítója, Szarka Tamás és zenekara // a Kolozsvári Magyar Opera által szervezett gála // Hot Jazz Band // Hobo
⬇ PROGRAMOK ⬇
Idén több mint 250 programmal, közel 50 programhelyszínen várjuk a Magyar Napok résztvevőit, a teljes kínálat pedig csaknem 100 partnerszervezettel együttműködésben véglegesül!
👉A rendezvény nyitógálájára augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor, amikor is az érdeklődők a Monarchia Operett Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét láthatják Kerényi Miklós Gábor rendezésében.
👉Idén első alkalommal a Református Kollégium udvara is programhelyszínné alakul, ahol beszélgetések, könyvbemutatók és egyéb kulturális események lelnek otthonra.
👉A Farkas utcai Romkertben ismét az Emese Park jóvoltából működik majd az a középkori falu, ahol a gyermekprogramok kapnak helyet, de a legkisebbeket további foglalkozásokkal várják majd a Heltai Folk Centerben, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban pedig vándor tanösvénnyel várják a gyermekeket.
👉Idén újra visszatérnek a Kolozsvári Magyar Filmnapok – a Tranzit Házban és a Sapientia EMTE épületében –, ismét lesznek városismereti séták, valamint a Szent István-napi Néptánctalálkozó is része lesz a 12. Kolozsvári Magyar Napoknak
👉Újra hallhatók lesznek a Farkas utcai református templomban a déli orgonakoncertek, a Szabók-bástyája melletti várfalon pedig idén is koncertet ad a tavaly nagy sikert aratott fúvószenekar.
👉Idei rendezvényünk egyik különlegessége lesz a Pálosan szép az élet elnevezésű kiállítás, mely egy, a Magyar Pálos Rend által összeállított tárlat, s amely az evangéliumi nyolc boldogság tematikáját bontja ki interaktív formában.
👉Idén ismét megszervezésre kerül a Donaton futóverseny, az Erdélyi Kárpát-Egyesület újra megszervezi a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrát.
👉Ismét lesz örömfőzés, bábszínház és különböző gyermekelőadások, valamint újra megnyitja kapuit sokak kedvence, a Borutca.
❗FONTOS ❗
A Magyar Napok idei TELJES programkínálatát július végéig véglegesítjük, ezt követően pedig bárki számára elérhetővé tesszük – minden további fontos információval együtt – a www.magyarnapok.ro oldalon!
⬇ JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOZÁSOK ⬇
❗️A jelenleg ismert és érvényben lévő szabályozások értelmében a 12. Kolozsvári Magyar Napok különböző programpontjain való részvétel a következő feltételek mellett lehetséges:
1️⃣ A Főtéren, a Borutcában, a Bánffy-udvaron, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán és a Romkertben megszervezésre kerülő programpontokon való részvételhez, valamint ezen programhelyszínekre való belépéshez minden 16 évnél idősebb résztvevőnek rendelkeznie kell az alábbiak valamelyikével:
👉 10 napnál régebbi oltási igazolással
👉 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel
👉 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel
👉 a koronavírus-megbetegedésből kigyógyultak esetében minimum 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolással
2️⃣ Az augusztus 17-i nyitógálán kizárólag érvényes oltási igazolással rendelkező személyek vehetnek részt.
3️⃣ A Farkas utcai vásár és az ott megszervezésre kerülő programok oltási igazolás vagy negatív koronavírus teszt nélkül, bárki számára szabadon látogathatók.
4️⃣ Az érvényes oltási igazolással rendelkező személyek karszalagot kapnak, mely viselésével szabadon beléphetnek a Magyar Napok fentebb jelzett programhelyszíneire. A programsorozat teljes idejére érvényes karszalagokat a főtéri helyszínre való belépéskor, valamint az KMN-infópontoknál igényelhetik a résztvevők.
5️⃣ Javasoljuk, hogy a résztvevők a torlódás elkerülése érdekében már a rendezvény megkezdése előtt egy nappal igényeljék az oltottságot igazoló karszalagot. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy e karszalagok a Magyar Napok programhelyszínein való szabad mozgást garantálják, az illetékes hatóságok pedig ettől függetlenül az oltási igazolást bárki esetében ellenőrizhetik.
6️⃣ Mindazok, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, a belépéskor minden esetben kötelesek bemutatni a fentebb jelzett dokumentumok (negatív teszteredmény vagy gyógyultsági igazolás) valamelyikét.
7️⃣ A programpontokon való részvételt lázmérés és kézfertőtlenítés előzi meg.
8️⃣ A bel- és kültéri rendezvényhelyszíneken a részvétel védőmaszk viseléséhez kötött.
9️⃣ A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényei európai védettségi igazolvánnyal és magyarországi védettségi kártyával egyaránt látogathatók.
Minden résztvevőtől türelmet és megértést kérve, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a különböző szabályozásokat és óvintézkedéseket egymás biztonságának és egészségének megóvása érdekében, a törvényi előírásoknak megfelelően alkottuk meg!