12. KMN // Hot Jazz Band koncert

Főtér, Kolozsvár Ismeretterjesztő
⏰ augusztus 21., 19 óra
📍 Főtér, Nagyszínpad
Az 1985-ben alapított Hot Jazz Band egyedülálló eredményeket, páratlan karriert tudhat magáénak. A hat zenész mégis a legbüszkébb arra lehet, hogy eredeti célkitűzésük, hogy újra életre keltsék, megismertessék és megszerettessék a jazzkorszak hangzásvilágát, elérte célját.
A megalakuláskor még főként dixielandet játszó zenészek hamar rájöttek, hogy ez a műfaj sokkal gazdagabb, mint az elsőre megismert, elpufogtatott dixieland repertoár. Az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek muzsikája talán a legszínesebb könnyűzenei műfaj. A méltán népszerű charleston, shimmy, fox trott táncok, a ’20-as évek gramofonos hangzása, a ’30-as évek fox, szving táncok lüktető, szvinges zenéje és a ’40-es évek szving és amerikai dixieland revival stílusai keltek életre általuk.
A kezdetektől céljuk volt az ugyanebből a korból származó magyar szerzemények repertoárra tűzése. Ez a törekvésük hozta meg igazán az áttörést számukra Magyarországon. Ebben a témában egyedüliként négy koncertnyi anyagot dolgoztak fel, s nevük egybeforrt a Kabos, Jávor, Karády, Tolnay filmek zenéivel. Egyedi hangszereléseik s játékmodoruk, amivel a filmzenéket a jazz-re jellemző rögtönzéssel is vegyítették, utánozhatatlan hangzást kölcsönöznek műsoraiknak.
Számos tradicionális jazz együttes követte példájukat, s a kortárs könnyűzene jeles sztárjai is már a Hot Jazz Band által újraélesztett dalokat énekelik, ám velük ellentétben az együttes sajátja azonban még mindig az, hogy igazi időutazásra viszik hallgatóságukat a teljesen korhű hangzás és megjelenés által.
ℹ Tudj meg többet: www.hotjazzband.hu