12. KMN // Góbé zenekar (koncert)

Bánffy-udvar, Kolozsvári Művészeti Múzeum Ismeretterjesztő
 2021. augusztus 18. (szerda), 18.00
📍 Bánffy-udvar, Petőfi-színpad
A Góbé zenekar eddigi 13 éve alatt az egész Kárpát-medencét és fél Európát bejárta, és több mint ezer koncertje során szinte minden olyan hazai könnyűzenei eseményen szerepelt, ahol a világzene teret kapott. A fesztiválok és klubok világán kívül új szcénákat is szívesen fedeztek fel: színház, cirkusz, táncszínház, filmzene. Koncertjeiken – legyen az bárhol az országban – korszakok, stílusok, ízlések találkoznak, tömegek éneklik dalaikat, perdülnek táncra azok hallatán.
A kezdetben – és párhuzamosan azóta is töretlenül – népzenét játszó csapat figyelme a 2011-es, A38-on rendezett Talentométer tehetségkutatón fordult a könnyűzenei műfajok felé – népdalokat könnyűzenei köntösbe bújtató műsorukkal kategóriagyőztesek, valamint közönségdíjasok is lettek. A népzene és korunk zenéi nemcsak megférnek egymás mellett, de ugyanazon kultúrát alkotják, kölcsönhatásban állnak – ezeket a metszéspontokat keresi a Góbé eddigi három nagylemezén. Terveik között szerepel egy új világzenei lemez megjelentetése 2021-ben, amelyen új szerzemények, hangszerelések szerepelnek.
Egyedi, akusztikus hangszereik technikai határait feszegetve hoztak létre újszerű, de etnikus hangképeket. Rock, blues, dubstep, reggae, metal, jazz, pop, hiphop, és ami eszükbe jut – voltaképpen egy olyan „népi popzenét” alkottak, amely amellett, hogy szórakoztató és kortárs, megőrzi tradicionális ízeit. Ez az a behatárolhatatlan, csavaros észjárású „Góbé” stílus, amely a zenekar kézjegye.
A zenekar tagjai:
Várai Áron – ének, duda, furulya, ütőhangszerek
Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál
Vizeli Máté – brácsa, hegedű, gitár, koboz, vokál
Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, duda, tekerő, furulya, fuvola
Hegyi Zoltán – nagybőgő, basszusgitár
Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál