XXXI. Herman Ottó Kárpát-m. Biológia Verseny

Felvidék Külhoni

A verseny célja: elősegíteni a biológia iránt érdeklődő diákok szakmai fejlődését, Herman Ottó munkásságának megismerését és a természeti értékek feltárását.

Célcsoport:        az alapiskolák 7. és a 8. évfolyamos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 3. és 4. évfolyamos tanulói.

A verseny kiírója: a Magyar Természettudományi Társulat (MTT)

 

A MTT versenykiírása az alábbi címen elérhető ITT. 

A felvidéki verseny koordinátora: a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács (Mentor TT)

A verseny felvidéki fordulójának szervezői:
Csákvári Zoltán , Katona Mihály Alapiskola, Búcs
Győző Andrea , Katona Mihály Alapiskola, Búcs

 A jelentkezés ideje és módja: 2021 január 22 -ig lehet jelentkezni az alábbi címen ITT.

A verseny fordulói, időpontjai, menete:

  1. Iskolai forduló (írásbeli)
  2. Felvidéki forduló (írásbeli)
  3. Kárpát-medencei döntő (írásbeli, szóbeli)
  • Iskolai forduló

Az iskolai fordulók megvalósításának határideje 2021. március 10. Az iskolai és a felvidéki forduló ismeretanyagát, illetve az iskolai versenyfeladatokat a szaktanárok az iskolák bejelentkezése utáne-mailben kapják mega felvidéki versenyszervezőktől. Az iskolai fordulóból évfolyamonként 2-2 tanuló nevezhető a felvidéki fordulóra. A továbbjutott tanulók névsorát 2021.március 12-ig kérjük elküldeni a fent megadott email-címek valamelyikére!

  • Felvidéki forduló

Időpont, helyszín: 2021. április 21. (szerda) Katona Mihály Alapiskola, Búcs

A benevezett versenyzők a szervezők által összeállított központi feladatlapot töltik ki. Afelvidéki forduló ismeretanyagát az iskolák bejelentkezése után kapják meg a szaktanárok. A felkészülést szolgálják az előző évek versenyeinek feladatsorai és megoldásai, illetve Herman Ottó munkássága, melyet az érdeklődő diákok és pedagógusaik a www.mtte.hu honlapon találnak meg, valamint a TermészetBúvár folyóirat cikkei (www.tbuvar.hu).

A felvidéki versenybe bekapcsolódó diákok számára a MENTOR TT a pályázati források függvényében szakmai programon való részvétel lehetőségét biztosítja (szakmai online versenyfelkészítő és konzultációs lehetőség március elején, tudományos-ismeretterjesztő előadás, tanulmányút). A felvidéki forduló eredményes résztvevőit értékes szakkönyvekkel ajándékozzuk meg.

  • Amennyiben a COVID vírus nem teszi lehetővé a verseny jelenléti formában történő megrendezését, a versenyt a tavalyihoz hasonlóan online formában valósítjuk meg.

 

  • Kárpát-medencei döntő

2021.június 4-5-6 Kisújszállás – Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola

A felvidéki forduló kategóriánkénti első két helyezettje utazhat a kárpát-medencei döntőre, illetve a tehetségtáborba.

Az iskolai / felvidéki forduló felkészülési anyaga:

– Hazánk legjellemzőbb életközösségei: erdők, vizek, rétek.
– Ökológiai alapismeretek.
– TermészetBÚVÁR folyóirat 2020. év 3, 4. számai: POSZTER, VIRÁGKALENDÁRIUM, ÚTRAVALÓ cikkek, elsősorban a képi tartalomhoz kapcsolódó ismeretek.

A felvidéki forduló ismeretanyaga:

– Hazánk legjellemzőbb életközösségei: erdők, vizek, rétek.
– Ökológiai alapismeretek.
– TermészetBÚVÁR folyóirat 2020. év 3., 4., 5., 6. és a 2021.év 1. számai: A POSZTER, a VIRÁGKALENDÁRIUM és a ÚTRAVALÓ képei és cikkei. Ajánlott irodalomként a kérdések részét képezi a HAZAI TÁJAKON című cikkek alapvető ismeretanyaga is.

– Herman Ottó élete és munkássága. Elérhető ITT. 

– Hazánk nemzeti parkjainak alapvető ismerete. Az idei évben a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a TermészetBÚVÁR által megjelentetett LEPORELLÓK segítségével. A leporellók elérhetők a honlapon: www.tbuvar.hu.

–     A felkészítőtanárok és a diákok számárais ajánljuk, hogy a Magyar Természettudományi Társulat honlapján ismerkedjenek meg az előző évek versenyfeladataival, ahol a feladatok megoldásaiba is betekintést nyerhetnek.

–  Azon kollégák számára, akik az elmúlt években bekapcsolódtak a Herman Ottó biológiaversenybe, a Mentor TT a versenyre való felkészülés és a szakköri munka megkönnyítése céljából a 2021-es évre előfizette a TermészetBúvár folyóiratot, melynek számait a Molnár Könyv juttatja el Önök részére az iskolába.